Radio Caroline neemt middengolfzender officieel in gebruik

Radio Caroline is vandaag officieel gestart met haar uitzendingen via de middengolffrequentie 648 kHz. Er zijn al enige weken testuitzendingen te horen op deze frequentie.

Openingsprogramma

Vandaag, vrijdag 22 december, om 8.00 uur is de radio gestart met de officiële uitzendingen op de middengolffrequentie. De uitzendingen op de middengolf lopen nu gelijk met de uitzendingen via de Internetstream. Aangezien het zendstation voor Nederland gunstig ligt zijn de uitzendingen ook in een groot deel van west Nederland
te ontvangen op de middengolf.

Vergunning

In mei van dit jaar verkreeg de voormalige zeepiraat een officiële uitzendvergunning van de Engelse overheid. De radiozender mag gebruik maken van de middengolffrequentie 648 kHz. Deze frequentie werd in het verleden gebruikt door BBC Worldservice.

Zeezender

Radio Caroline werd in 1964 opgericht uit onvrede met de bestaande radiostations. De radiozender heeft tot 1991 vanaf diverse zendschepen uitgezonden vanaf de Noordzee. Het laatste schip dat Radio Caroline heeft gebruikt is de MV Ross Revenge. Dit schip ligt nog steeds als zendschip in Engelse wateren maar wordt voorlopig niet gebruikt voor de middengolfuitzendingen. De radiozender heeft in de periode tussen 1991 en heden uitgezonden met tijdelijke middengolfvergunningen, satelliet en Internet.

648 kHz

Radio Caroline kreeg op 19 mei 2017 een vergunning om permanent op de middengolf uit te zenden vanuit Oost Engeland op 648 kHz met 1 kiloWatt. De testuitzendingen hiervoor zijn in november gestart. De radiozender maakt voor haar uitzendingen op de middengolf gebruik van het oude zendstation van BBC Worldservice in Orfordness.

Openingsprogramma

Radio Caroline start vandaag met de officiële uitzendingen via haar nieuwe middengolffrequentie. De uitzendingen komen vandaag  vanaf het zendschip Ross Revenge als de weersomstandigheden en techniek meewerken aldus de radiozender.

Voormalig zeezender-DJ Johnny Lewis presenteert het eerste programma die dag vanaf 8 uur. Tijdens de uitzending van Ray Clark, vanaf 11 uur, zal de officiële opening verricht.

Luisteren

In het westelijk deel van Nederland en Vlaanderen kan Radio Caroline worden beluisteren via de middengolf (648 kHz). Wereldwijd kan de radiozender eenvoudig worden beluisterd via Internet. Zowel het Caroline Main Quality Channel als de themazender Caroline Flashback zijn daar te beluisteren

Sociale media: