Radio Maria zoekt alternatieven om op middengolf te blijven

Radio Maria zal per 1 september haar middengolffrequentie 675 kHz voorlopig uitschakelen. Toch zoekt de katholieke radiozender nog steeds naar mogelijkheden om terug te keren op de middengolf.

KPN staakt dienstverlening

Zenderexploitant KPN Broadcast Services heeft het contract met Radio Maria opgezegd per 1 september waardoor de radiozender haar uitzendingen via de 675 kHz vanuit Lopik moet staken. De eigenaar van de zendmast in Lopik, NOVEC, heeft daarnaast te kennen gegeven dat er groot onderhoud nodig is aan de zendmast van de middengolfzender. De kosten van dit onderhoud zijn erg hoog.

Onderzoek naar alternatieven

Toch is Radio Maria nog bezig met een onderzoek om te kunnen blijven uitzenden op de middengolf. “Dit onderzoek is al een aantal maanden bezig en nog steeds gaande”, aldus Ger Zimmermann, de voorzitter van Radio Maria, in het radioprogramma Medialand op Studio Alphen. “Bij dit onderzoekt wordt gekeken of er eventueel via een andere locatie en of andere zenderexploitant kan worden worden uitgezonden”,aldus Zimmermann. “We zijn nog steeds pogingen aan het doen om de middengolfuitzendingen van Radio Maria in de lucht kunnen houden. Dit zal zeker niet een middengolfzender met een landelijk bereik worden maar eerder op regionaal of lokaal niveau. Hierover is wekelijks contact met de overheid en het Agentschap Telecom”, aldus Zimmermann tegenover Medialand. “Feit blijft dat de uitzending voorlopig per 1 september worden gestaakt via de 675 kHz”.

DAB+

Radio Maria is al enige tijd landelijk te ontvangen via DAB+ (digitale radio via de ether) op kanaal 11C. Hiervoor huurt de radiozender capaciteit van 100%NL. Radio Maria had ook recht op DAB+-capaciteit op het regionale kavel in West-Nederland op kanaal 8A. Door het stoppen van de uitzendingen via de middengolf zal de vergunning inclusief het recht op DAB+-capaciteit op het regionale DAB-kavel op kanaal 8A vervallen. Radio Maria had deze capaciteit al onderverhuurd aan Groot Nieuws Radio. Met het in de lucht houden van de middengolfzender op 675 kHz houdt Radio Maria ook recht op digitale capaciteit op het regionale DAB-kavel op kanaal 8A.

Radio Maria gaat digitaal

Eind juli maakte Radio Maria bekend dat de uitzendingen via de middengolffrequentie per 1 september worden gestaakt. Inmiddels heeft Radio Maria de campagne ‘Radio Maria gaat digitaal’ gestart. In september verwacht Radio Maria een aangepaste app uit te brengen voor smartphones en tablets, voor de platforms iOS en Android.  Op de website www.radiomaria.nl/digitaal houdt de organisatie alle ontwikkelingen rondom het nieuwe luisteren bij.

Interview met Ger Zimmermann bij Medialand / Studio Alphen kan je hier terugluisteren:

https://soundcloud.com/medialandnl/interview-ger-zimmermann-middengolfuitzendingen-radio-maria

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.