‘Radio Paradijs’ raakt middengolffrequenties kwijt

Radio Paradijs verliest vanaf september 2017 haar middengolffrequenties. Minister Kamp is niet van plan om de vergunningen voor de radiozender te verlengen. Dit heeft de minister van Economische Zaken de Tweede Kamer meegedeeld.

Minder robuust digitaliseringsplan

Reden voor het niet verlengen van de vergunningen per september 2017 is het “minder robuuste” digitaliseringsplan dat de radiozender heeft aangeleverd. Quality RTV, het bedrijf achter de radiozender, had in eerste instantie geen digitaliseringsplan ingeleverd bij het ministerie. Een dergelijk plan is één van de voorwaarden om tot verlenging van de uitzendvergunning over te gaan per september 2017.

In de herkansing heeft het bedrijf alsnog een digitaliseringsplan ingeleverd. Dit plan is op verzoek van het ministerie geanalyseerd door de Kwink Groep. Andere middengolfzenders hebben eerder te horen gekregen dat hun vergunning wel wordt verlengd, maar voor Quality RTV is dit niet het geval.

“Niet bereid extra te investeren in DAB+”

“Waar de andere middengolfomroepen zich nadrukkelijk uitspreken vóór digitalisering van de etherradio en het op termijn afschakelen van de middengolf, doet Quality RTV dat niet. Quality RTV is in de afgelopen jaren niet bereid geweest om extra te investeren in de uitrol van het netwerk in allotment 8A (bovenop de uitrolverplichting uit de vergunning), waardoor de digitale dekking in de Randstad achter blijft bij de rest van Nederland. Verder heeft Quality RTV in het eerdere onderzoek van KWINK naar digitale etherradio naar voren gebracht niets te zien in digitalisering van de etherradio in het algemeen en DAB+ in het bijzonder.”, aldus de minister.

Niet verlengen

KWINK acht het plan van Quality RTV in vergelijking met de plannen van de andere middengolfomroepen minder robuust en heeft serieuze twijfel of een verlenging van de vergunning van Quality RTV zal bijdragen aan een versnelling van de digitalisering. De minister heeft op basis van deze conclusies besloten om de frequenties van Quality RTV niet te verlengen.

Kleinvermogen middengolf

Quality RTV beschikt over drie middengolffrequenties in de regio Utrecht: 1224 kHz, 1332 kHz en 1584 kHz. Via deze frequenties wordt het signaal van Radio Paradijs uitgezonden. Deze frequenties zullen per september 2017 worden ingezet voor kleinvermogen middengolfzenders. Het aanvragen van dergelijke vergunningen is per mei jl. mogelijk geworden. Ook de capaciteit van Radio Paradijs op het digitale netwerk komt hiermee te vervallen.

De vergunningen van de landelijke commerciële radiozenders, de niet-landelijk commerciële radiozenders en de overige middengolfzenders worden vanaf september 2017 wel verlengd voor een periode van 5 jaar.

Eén reactie

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.