‘Radio Remember’ voor dementerende ouderen van start

Onlangs is Radio Remember van start gegaan. Een radiozender speciaal afgestemd voor dementerende ouderen in Nederland die tegen betaling via Internet is te beluisteren. Radio Remember is de afgelopen periode uitvoerig getest in Haags verpleeghuizen waarbij de resultaten erg positief waren.

Radio Remember

Radio Remember is een online radio station dat elke dag van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds muziek draait die gericht is op ouderen met dementie. Uit onderzoek blijkt dat muziek zorgt voor minder probleemgedrag bij verpleeghuisbewoners met dementie, en leidt tot meer ontspanning en plezier. De zender is een initatief van twee lectoraten van de Haagse Hogeschool.

Kosten

Een jaarabonnement voor mantelzorgers en particulieren op Radio Remember is € 96,-. Voor zorg- en verpleeginstellingen zijn de kosten € 120,- per jaar. Voor zorginstellingen met meerdere huiskamers bestaan er aparte tarieven. Radio Remember is beluisteren via de website van de radiozender maar ook op een tablet of smartphone.

Muziekprogrammering

De muziekprogrammering van Radio Remember is gekoppeld aan de dagritmes binnen de zorginstelling en de thuis situatie. In de vroege ochtend is de muziek kalm van aard (easy listening, klassieke piano muziek) terwijl rond koffietijd, de muziek wat pittiger kan. Op de zondagochtend is de programmering verder aangepast en kan er naar psalmen & gezangen en kerkelijke muziek geluisterd worden.

Muziek Vitaminen

Twee keer per dag wordt het programma “Muziek Vitaminen” uitgezonden. Dit interactieve programma is geschikt om samen met een familielid of bewoner te beluisteren. Elk liedje wordt vooraf gegaan door een vertrouwde stem die de luisteraar vraagt naar een specifieke gebeurtenis of een herinnering aan vroeger. Elk liedje dat in de Muziek Vitaminen voorbij komt spoort aan tot interactie en dialoog, aldus de radiozender.

Test in twintig huiskamers

Om het effect van Radio Remember te meten, werd in de laatste vier maanden van 2013 het station getest in twintig huiskamers voor mensen met dementie in drie verpleeghuizen van de Haagse zorgorganisaties Florence en WoonZorgcentra Haaglanden. Het station stond overdag en ’s avonds aan, maar zorgmedewerkers, bewoners en hun familie mochten de radio uit zetten als zij dat wilden.

Om de waardering van het muziekstation te meten zijn interviews met bewoners, zorgmedewerkers en familieleden gehouden. De reacties tijdens het luisteren naar de muziek werd geobserveerd. Aan de bewoners werden tijdens het luisteren naar de muziek vragen gesteld zoals ‘Waar denkt u aan bij deze muziek?’. Zorgmedewerkers en familie kregen bijvoorbeeld de vraag ‘Hoe vind jij dat de bewoners op de muziek reageren?’.

Positief

56% van de geïnterviewde mensen met dementie zei positieve dingen over de muziek op Radio Remember, zoals: ‘Mooi!’; ‘Fijn om naar te luisteren!’. Slechts 17% vond de muziek niet leuk. Ruim 90% van de zorgmedewerkers was positief over Radio Remember. Ook de familie zag positieve reacties bij hun naasten en was positief over Radio Remember voor de bewonersgroep als geheel.

Meer informatie over Radio Remember via: radio-remember.nl