Zendmast Lelystad (C) Mediamagazine

Radio Veronica mag FM-zender verplaatsen van Lelystad naar Hilversum

De commerciële radiozender Radio Veronica heeft van het Agentschap Telecom toestemming gekregen om haar steunzender in Lelystad verplaatsten naar Hilversum.

FM-Netverbetering

KPN Broadcast Services had in augustus 2015 bij het Agentschap Telecom drie voorstellen tot ‘netverbeteringen’ ingediend van het FM-netwerk van Radio Veronica.  Een van deze voorstellen behelst het verplaatsen van de krachtige FM-zender in Lelystad (41 kiloWatt) die uitzendt op 103.0 MHz naar Hilversum. In Hilversum moet de steunzender hetzelfde vermogen krijgen. Radio Veronica heeft momenteel al een steunzender in Hilversum op 95.5 MHz met een vermogen van slechts 50 Watt.

Daarnaast had KPN Broadcast KPN Broadcast Services namens de radiozender het verzoek ingediend voor twee extra steunzenders in Emmeloord (103,3 MHz) en Hoorn (103,2 MHz). Hiermee wordt geprobeerd de mindere dekking in deze gebieden door het verplaatsen van de steunzender van Radio Veronica van Lelystad naar Hilversum op te vangen.

Uit informatie van het Agentschap Telecom blijkt dat de drie verzoeken van de zenderexploitant inmiddels akkoord zijn bevonden. Ook de internationale coördinatie van de frequenties is afgerond.

Tjerkgaast

Het frequentiepakket van Radio Veronica voorziet ook nog in een steunzender in Tjerkgaast (Friesland) op 102,9 MHz. Deze steunzender is echter nooit in de lucht gebracht door Radio Veronica. Deze steunzender mag uitzenden met een vermogen van 50 kiloWatt. De steunzender in Tjerkgaast zou, gezien de relatieve korte afstand met Lelystad, storing kunnen veroorzaken. Door het verplaatsen van de steunzender in Lelystad zou het inzetten van de steunzender in Tjerkgaast een optie kunnen zijn.

Verplaatsen?

Het is niet duidelijk of Radio Veronica ook overgaat tot het verplaatsen van de zender in Lelystad naar Hilversum. De verwachting is dat de radiozender de plannen van Minister Henk Kamp (Economische Zaken) afwacht voor een eventuele verlening van de uitzendvergunningen vanaf september 2017.

Gedragslijn netverbetering

Het voorstel van Radio Veronica tot het verplaatsen van de steunzender in Lelystad naar Hilversum maakt onderdeel uit van de Gedragslijn netverbetering FM-omroepband en bescherming paarse gebieden van het Agentschap Telecom. In juli 2013 is de ‘Gedragslijn netverbetering FM-omroepband en bescherming paarse gebieden’ gestart. Op 1 september 2015 is dit project van het Agentschap Telecom gestopt. Ingediende verzoeken worden nog wel afgerond.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.