RAB: Radioreclamemarkt is momenteel zeer stabiel, omzet daalt in 2016

Het Radio Advies Bureau (RAB) bericht vandaag dat er in 2016 voor 224,8 miljoen euro aan netto radioreclame is omgezet. Dit bedrag bestaat volgens het RAB uit spotreclame (212,6 miljoen) en non-spot bestedingen (12,2 miljoen). In 2015 bedroeg de omzet aan radioreclame nog 225 miljoen euro. Dit was destijds al een daling van 3,5 procent ten opzichte van 2014.

“Zeer stabiel”

Ondanks de daling is volgens RAB de radioreclamemarkt “momenteel zeer stabiel”: adverteerders hebben over alle linies nagenoeg gelijke investeringen gedaan in radioreclame ten opzichte van het jaar ervoor, aldus het bureau. Vanaf 2016 wordt de radio-omzet gerapporteerd inclusief digitale radiospot-omzet. Dit is nu nog een bescheiden onderdeel, maar de verwachting is dat dit snel gaat groeien. Door deze aanpassing in definitie door te voeren gaat RAB mee in deze ontwikkelingen. Ondanks het meenemen van de digitale radiospot-omzet in 2016 daalde de omzet ten opzichte van 2015.

Branches en adverteerders

Het aantal adverteerders is gestegen van 1.939 in 2015 naar 2.004 in 2016 (+3,7%). De top 3 branches is al een aantal jaar ongewijzigd: retail is de nummer 1, transport staat op de tweede plaats en financiële dienstverlening is de derde branche op radio. Deze drie branches lieten in 2016 allemaal een groei zien in reclamedruk op de radio.

Renault liet haar radiobestedingen wederom aanzienlijk stijgen en is nu de grootste radioadverteerder. Ook Kruidvat groeit en is nu nummer 2. Lidl stabiliseert haar omzet en bezet de derde plaats. Ziggo, vorig jaar nog de grootste, komt op de vierde plaats en Volkswagen completeert net als vorig jaar de top 5.

Radiocommercials

Uit een analyse van Adfact blijkt dat er jaarlijks 11.000 nieuwe radiocommercials worden geproduceerd en aangeleverd bij de radiozenders. In mei, juni en december zijn er pieken met meer dan 1.050 nieuwe radiocommercials per maand. Gemiddeld zijn er wekelijks ruim 300 lopende radiocampagnes en veruit de meeste nieuwe radiocampagnes beginnen op maandag.

“Dynamisch radiojaar”

Liedewij Hentenaar, directeur van het RAB: “2016 was een dynamisch radiojaar; nieuwe eigenaren van radiozenders, verdere ontwikkelingen in digitaal radioluisteren, tal van nieuwe samenwerkingen met adverteerders, een RfP voor een nieuw luisteronderzoek. Prettig hierin is het vertrouwen van de adverteerders in radioreclame en de stabiele radio-omzet in 2016. Voor het nieuwe jaar is de doelstelling van het RAB en haar radiomerken om deze basis verder uit te bouwen en te groeien in netto omzet en adverteerders te ondersteunen in het maken van effectieve en dus creatieve radioreclame.“