Radiozenders blijven investeren in hun FM-netwerk

Ondanks dat de toekomst van de ether digitaal is via DAB+, investeren radiozenders nog steeds in het verbeteren van hun analoge FM-netwerk.

FM

De ontvangst via analoge FM blijft voor radiozenders de belangrijkste manier om beluisterd te worden. Ondanks dat er plannen zijn om de FM-uitzendingen uit te faseren en te vervangen door digitale uitzendingen via DAB+ blijven radiozenders investeren in de analoge uitzendingen via de FM.

Sky Radio

Zo heeft de commerciële radiozender Sky Radio de afgelopen periode steunzenders in gebruik genomen in de regio Apeldoorn (101.2 MHz) en Zeeuws-Vlaanderen (101.2 MHz).

Qmusic

Ook radiozender Qmusic heeft haar bereik verder verbeterd. De radiozender is in de regio Arnhem te horen op 100.9 MHz middels een nieuwe steunzender.

Gedragslijn

De optimalisatie maakt onderdeel uit van de zogenaamde ‘Gedragslijn netverbetering’ van het Agentschap Telecom. Hiermee konden radiozenders verzoeken indienen om hun dekking via de FM te verbeteren in de randgebieden van de ontvangst. Het is al sinds 1 september 2015 niet meer mogelijk om nieuwe voorstellen in te dienen. Toch zouden veel commerciële radiozenders zien dat de gedragslijn een vervolg krijgt. Volgens de landelijke commerciële radiozenders is een betere FM-dekking ook een impuls voor digitale radio.

Consultatie

De overheid heeft een consultatie gehouden onder betrokken partijen over de Gedragslijn netverbetering.