Radiozenders slepen luisteraar door ‘Blue Monday’ heen

Vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Radiozenders Classic FM en Radio 10 hebben hun programmering aangepast om de luisteraar door deze dag heen te slepen.

Blue Monday

Blue Monday, ook wel deprimaandag genoemd, is de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Blue Monday is het resultaat van het rekenwerk van de Britse psycholoog Cliff Arnall. Arnall bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijdden veel media jaarlijks aandacht aan het fenomeen. Ook in Nederland wordt er aandacht besteed aan Blue Monday door de radiozenders Classic FM en Radio 10.

Classic FM

Luisteraar van de klassieke radiozender Classic FM horen de gehele dag opbeurende klassieke muziek. Denk aan muziekstukken als ‘An der schönen blauen Donau’ van Johann Strauss jr, de ouverture uit ‘La scala di seta’ van Gioacchino Rossini en ‘The arrival of the Queen of Sheba’ uit Solomon van Georg Friedrich Händel. Bovendien komen er regelmatig tips voorbij om deze dag een extra positieve draai te geven. “Voor ons staat ‘depri-maandag’ in het teken van positiviteit. Er is al genoeg ellende in de wereld. Op deze dag zenden we alleen maar vrolijke muziek uit. Muziek is beleving. Muziek is emotie. Muziek kan ons verdrietig laten voelen, maar ook opgewonden en blij. Luisteren naar de Blije Blue Monday van Classic FM is een effectieve manier om je direct op te vrolijken.”, aldus het persbericht van de radiozender. De positieve muziek is te horen tussen 09.00 en 19.00 uur op Classic FM. Classic FM is te ontvangen DAB+, alle digitale radiopakketten en wereldwijd via Internet.

Feel Good Top 110

Radio 10 komt vandaag met de Feel Good Top 110. De hitlijst met nummers waarvan de luisteraar zich beter moet gaat voelen, is samengesteld door cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ontwikkelde een formule die kan voorspellen wat voor effect een plaat op je gemoedstoestand heeft.

Dr. Jolij: “Ik kijk naar tempo, tekst en toonaard. Op muziek pas ik een formule toe die kan voorspellen welk effect het nummer op je gemoedstoestand heeft. De platen die met de beste score uit de formule rollen test ik op proefpersonen door middel van hersengolfmetingen tijdens het luisteren naar de muziek. Reageert de linker hersenhelft intensiever tijdens het luisteren naar de plaat dan de rechter hersenhelft, dan had de plaat inderdaad een positief effect op de gemoedstoestand van de proefpersoon.”

De lijst is vandaag te horen tussen 7.00 en 16.00 uur. De gehele Feel Good Top 110 vind je hier. Radio 10 is te ontvangen via FM, DAB+, alle digitale radiopakketten en Internet.

Video:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.