Regio-omroepen experimenteren met visuele informatie op DAB+

Steeds meer regionale omroepen experimenteren met visuele informatie via DAB+. Momenteel worden de logo’s van Radio Noord, Radio Drenthe Radio Noord-Holland en Omroep Gelderland meegezonden via DAB+. De landelijke publieke omroepen bieden al langer visuele informatie via DAB+.

Visuele informatie via DAB+

Digitale radio via de ether middels DAB+ biedt de mogelijkheid om naast audio-informatie ook visuele data door te geven aan daarvoor geschikte DAB+-ontvangers. Deze visuele informatie kan worden meegezonden via het audio-signaal maar ook als aparte datastroom worden aangeboden. Hierdoor kunnen radiozenders naast audio ook visuele informatie als logo en nieuws aanbieden via DAB+.

Regionale omroepen

Niet alle DAB-ontvangers zijn geschikt om deze informatie te ontvangen en weer te geven. De regionale omroepen in Nederland maken gebruik van de mogelijkheden via DAB+ om de visuele informatie aan te bieden via het audio-signaal van de radiozenders. Momenteel maken de regionale omroepen Radio Noord, Radio Drenthe Radio Noord-Holland en Omroep Gelderland gebruik van deze dienst. De radiozenders laten voorlopig alleen hun zenderlogo zien.

NPO

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) biedt al langere tijd data-informatie via DAB+. De NPO maakt hiervoor gebruik van een apart datasignaal waarmee onder andere programma-informatie en nieuws is te lezen via de daarvoor geschikt DAB-ontvangers. Deze data gaat ten koste van ruimte die ook gebruikt kan worden voor het audiosignaal.

NPO Test

De NPO is nu ook bezig met een test waarbij de visuele informatie wordt geïntegreerd in het audio-signaal. Deze informatie wordt nu aangeboden via het testkanaal NPO Test via het DAB+-netwerk van de NPO op kanaal 12C

Demo

De Duitse publieke omroepen WDR en NDR bieden via hun website een demonstratie van de mogelijkheden van visuele informatie via DAB+.

Tweets

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.