Regiogerichtheid: Nog weinig grote veranderingen bij radiozenders

Sinds 1 september controleert het Agentschap Telecom strenger op de naleving van de zogenaamde regiogerichtheidseisen door de regionale commerciële radiozenders. Grote veranderingen zijn er bij de diverse radiozenders nog niet te horen.

Regiogerichtheid

Niet-landelijke commerciële radiozenders zijn verplicht hun programma’s voor een deel van de zendtijd te richten op de regio, de zogenoemde regiogerichtheid. Bij de verdelingen van de vergunningen in 2003 en 2008 hebben de vergunninghouders (zelf) geboden voor een percentage regiogerichte programmering. De vergunningen zijn mede verkregen op grond van hun programmatische bod. Regiogerichtheid is een inhoudelijk criterium waarbij het gaat om programma’s met informatie, cultuur en educatie uit de regio (het FM-bereik).

Handhaven

Het Agentschap Telecom is per 1 september de regiogerichtheidseisen gaan handhaven na meerdere gerechtelijke uitspraken. Stations die niet aan de regels voldoen lopen kans op een last onder dwangsom. Een kleine twee weken na 1 september zijn er bij de meeste radiozenders nog geen grote veranderingen te horen.

RADIONL

Radiozender RADIONL heeft sinds kort wel afstand gedaan van haar steunzender in Heerenveen (97.3 MHz). Voor het uitzenden op dit kavel bestaat een regiogerichtheidspercentage van 64 procent. Luisteraars naar de frequentie worden geadviseerd over te schakelen naar een andere frequentie. Het is nog niet duidelijk wat er met de frequentie gaat gebeuren.

Radio Continu

Radio Continu, dat voornamelijk uitzendt in Noord- en Oost Nederland, heeft in augustus al een wijziging doorgevoerd in haar regio-indeling Het aantal edities is toen teruggebracht van vier naar drie om aan de regiogerichtheidsregels te blijven voldoen. Andere radiozenders hebben aparte programmablokjes waarin een mix wordt gedraaid door een inwoners van een bepaalde regio of een bedrijf een aantal verzoekenplaten indient. De vraag is echter of deze programmaonderdelen meetellen voor het percentage regiogerichtheid.

Software

De regionale commerciële radiozenders RADIONL, Waterstad FM, Joy Radio, Freez FM en Radio 8 FM Noord hebben speciale software in gebruik genomen die volgens een persbericht er voor zorgt dat de radiozenders aan de regionaliteitseisen voldoen. Met dit programma van leverancier Caliope krijgen de radiozenders de mogelijkheid om stations en edities automatisch te koppelen en te ontkoppelen gedurende speciale uren in een regio en zijn de stations nu in staat om volledig geautomatiseerd te voldoen aan alle regionaliteitseisen, aldus het persbericht.

Het Agentschap Telecom heeft een speciale website gepubliceerd met informatie over het onderwerp regiogerichtheid.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.