Regionale radio krijgt nog twee jaar subsidie voor DAB+

De publieke regionale radiozenders krijgen nog twee jaar subsidie voor de bekostiging van hun uitzendingen via DAB+ (digitale radio via de ether). Dit heeft minister Arie Slob (media) bekendgemaakt.

2018 en 2019

Volgens opgave van de Stichting RPO, de overkoepelende organisatie van regionale omroepen in Nederland, zou het voor 2018 gaan om een bedrag van 350.000 euro en voor 2019 om 400.000 euro.

Na 2020 zelf betalen

Vanaf 2020 moeten de regionale omroepen zelf de distributiekosten voor de uitzendingen via de digitale ether ophoesten. Dit geldt ook voor de uitzendingen van de regionale radiozenders via FM, (digitale) kabel, internet, DVB-T/Digitenne en satelliet.

Ingebruiknameverplichting

Het netwerk van de regionale radiozenders, dat momenteel wordt gedeeld met regionale commerciële radiozenders en een aantal radiozenders dat uitzendt via de middengolf, zal de komende jaren verder moeten worden opgewaardeerd om te voldoen aan de zogenaamde ingebruiknameverplichting.

Taskforce

Momenteel voert een Taskforce onderzoek uit om de ruimte in de digitale ether beter in te delen. De taak van deze taskforce is om de wensen van de betrokken partijen op het gebied van digitale radio en het digitale spectrum volledig in kaart te brengen om zo tot verbeteringen te kunnen komen in de indeling van de capaciteit die door alle partijen worden gedragen.

Kosten

Eventuele kosten die voortvloeien uit wijzigingen in de indeling van dit spectrum worden door partijen zelf gedragen. Gelet op het digitaliseringsbeleid van de Nederlandse etherradio en de kosten gemoeid met de ingebruiknameverplichting, stel ik, samen met de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, voor de laatste keer een aanvullende subsidie ter beschikking aan de regionale omroepen voor radio-uitzendingen via DAB+ voor de jaren 2018 en 2019“, aldus Minister Slob.