Reparatie zendmast Wavre: minimaal zes maanden

wavre (C) RTBFDe reparatie van de zendmast in het Belgische Wavre, die afgelopen zondag werd getroffen door een zware brand, kan volgens de eigenaar van de zendmast minimaal zes maanden in beslag nemen.

 

De brand, die ontstaan is uit brandstichting, heeft er voor gezorgd dat diverse radiozenders van de Waalse publieke omroep RTBF niet goed zijn te ontvangen in een groot gedeelte van het verzorgingsgebied van de zendmast. Naast de uitzendingen via de FM zijn ook digitale radio, digitale telvisie en een groot aantal telecomproviders getroffen door de brand.

De zendmast is momenteel nog te instabiel om te betreden. Aangezien de reparatie wel een half jaar kan duren omdat nog niet duidelijk is hoe zwaar de constructie van de zendmast is aangetast heeft de RTBF besloten om een tijdelijke mast of kraan te plaatsen in de buurt van de zendmast van Wavre. Deze mast zal slechts 50-60 meter hoog zijn en daarom een beperkte dekking hebben.

Brand in Veltem-Beisem ook aangestoken
Vandaag is ook bekend geworden dat de brand die zondag ontstond aan de nabij gelegen zendmast van de VRT in Veltem (nabij Leuven) ook is aangestoken. De politie had zondag gemeld dat er geen verband was met de brand in de zendmast van Wavre maar komt daar nu op terug. De politie sprak zondag nog over ondergrondse kortsluiting maar de RTBF bericht dat het gaat om brandstichting.