ROOS: Regio-zenders niet op Nederland 3

nederland3(update) Regionale omroepen laten uitzenden op Nederland 3 is een slecht idee. Dat zegt ROOS, de overkoepelende organisatie van de 13 regionale zenders. Volgens ROOS moeten de regionale omroepen niet worden misbruikt om landelijke bezuigingen op te vangen.

De VVD wil dat de regionale omroepen gaan uitzenden op Nederland 3. Dat voorstel doet de partij maandag in het debat in de Tweede Kamer over de mediabegroting. Volgens de partij lukt het de publieke omroepen door de bezuinigingen niet meer om het derde net te vullen. Volgens ROOS is de situatie onwenselijk. Regionale omroepen zouden in het plan bijvoorbeeld een half uur of een uur zendtijd krijgen op het landelijke net.  “Veel te weinig. Daardoor is het namelijk niet meer mogelijk om uitgebreid verslag te doen van speciale evenementen zoals carnaval.”, aldus een woordvoerder van ROOS tegenover de regionale omroep L1. ROOS heeft op haar website ook een verklaring staan over de voornemens van het kabinet. Deze verklaring vind je hier.

Stichting Omroep Limburg wel positief
De Stichting Omroep Limburg ziet wel wat in het idee om regionale omroepen te laten uitzenden op Nederland 3. De regiozenders zijn daardoor op een prominentere plek te zien, zegt de stichting. Dat kan goed zijn voor de kijkcijfers en de reclame-inkomsten. De Stichting Omroep Limburg is houder van de zendmachtiging van L1. De VVD wil dat de regionale omroepen gaan uitzenden op Nederland 3. Dat voorstel deed de partij maandag in het debat in de Tweede Kamer over de mediabegroting. Volgens de partij lukt het de publieke omroepen door de bezuinigingen niet meer om het derde net te vullen. Stichting Omroep Limburg vindt het wel belangrijk dat L1 ook het eigen kanaal behoudt, en dat de redactie en het bestuur onafhankelijk blijven werken. (via L1)