RTL 7 twee weken lang in teken van Dakar

rtl7Vandaag start RTL 7 met de uitzendingen van de rally der rally’s: Dakar. RTL 7 doet dagelijks verslag van de rally om 19.30 uur (herhaling van de vorige dag) en met een actuele uitzending om 22.30 uur. Allard Kalff en Tom Coronel houden vanuit Zuid-Amerika de laatste ontwikkelingen bij.

Opnieuw komen er veel Nederlandse deelnemers aan de start waaronder Gerard de Rooy, de winnaar van het truckklassement van afgelopen jaar. Zaterdag 5 januari wordt eveneens de herhaling van de RTL GP Dakar Pre-Proloog 2012 uitgezonden om 19.00 uur.

De prestigieuze Dakar Rally start dit jaar waar hij vorig jaar geëindigd is: in de Peruaanse hoofdstad Lima. Zaterdag 5 januari 2013 klinkt daar het startschot voor de deelnemers. Op 13 januari is in San Miguel de Tucumán in Argentinië de rustdag. Deze rustdag is van groot belang voor de deelnemers omdat de loodzware woestijnetappes, in tegenstelling tot de vorige edities, ook aan het begin van de rally zijn. Na een zware tocht door Argentinië en Chili is op 20 januari de finish in Santiago. Tussen start en finish moeten de deelnemers een parcours afleggen van meer dan 8000 kilometer.

Alle ogen zijn dit jaar weer gericht op Gerard de Rooy en Hans Stacey. De teamgenoten waren de vorige editie goed voor plek één en twee bij de trucks. De Rooy schreef in november al de RTL GP Dakar Pre-Proloog op zijn naam en gaat er in begin 2013 alles aan doen om zijn Dakar-titel te verdedigen. De grootste concurrentie komt ongetwijfeld weer van de Russische Kamazzen, de Tsjechische Tatra’s en de MAN’s van Marcel van Vliet en Peter Versluis.
Bij de motoren gaat Frans Verhoeven de hoge verwachtingen proberen waar te maken. Hij is overgestapt van Sherco naar het fabrieksteam van Yamaha waarmee hij in de top vijf wil eindigen. Ook Henk Knuiman rijdt weer mee in Le Dakar. Ook hij hoopt in de top tien van het eindklassement te eindigen. De grote kanshebber op de eindzege lijkt de Fransman Cyril Despres te zijn.

Erik Wevers en Gert Huzink zetten in op een topnotering. Hun teamgenoot Bernhard ten Brinke, die vorig jaar nog in de top tien eindigde, moest vanwege familieomstandigheden vlak voor de rally afhaken. Een andere kanshebber op een top tien-notering is Erik van Loon. Vorig jaar eindigde hij op een 16e plek; dit jaar wil hij die positie verbeteren. Na een afwezigheid van vier jaar keert ook Peter van Merksteijn terug in de rally. Hij rijdt, net als de oud-winnaar Giniel de Villiers, in een Toyota Hilux. De Villiers is een van de kanshebbers op de eindzege, maar de grote favorieten zijn toch weer de Mini’s. De verwachting is dat de winnaar van 2012 Stephane Peterhansel en zijn teamgenoot Nani Roma dit jaar om de overwinning knokken.

Uitzending RTL 7, vanaf zaterdag 5 januari tot en met zondag 20 januari van 22.15 uur tot 23.15 uur. Herhaling: RTL 7, vanaf zondag 6 januari tot en met maandag 21 januari elke werkdag van 19.00 uur tot 20.00 uur. Elke zaterdag en zondag van 19.00 uur tot 20.00 uur.

Website: rtlgp.nl