RTL Nederland gestopt met teletekst-dienst RTL TEXT

RTL Nederland is met ingang van vandaag, zaterdag 1 april, gestopt met haar Teletekst-dienst RTL TEXT. De dienst is nog wel beschikbaar maar wordt niet meer geactualiseerd.

888

In december vorig jaar kondigde RTL Nederland al aan dat het ging stoppen met de dienst. Alleen de pagina’s 888 en 889 blijven in de toekomst benaderbaar als bron voor de ondertiteling voor doven en slechthorenden.

Functie overgenomen

Volgens de tv-maatschappij zijn veel functies van teletekst inmiddels overgenomen door nieuwswebsites, sociale media en de Elektronische Programma Gids. “Het aantal gebruikers van RTL TEXT liep daardoor terug, wat maakt dat het medium niet meer rendabel genoeg is om in stand te houden.”, aldus RTL.

Doorverwijzen

Consumenten die RTL TEXT per vandaag raadplegen, worden op de hoofdpagina geattendeerd op het stoppen van RTL TEXT en doorverwezen naar andere nieuwsbronnen zoals de website RTLnieuws.nl, Buienradar.nl en de EPG-informatie van de televisie-provider.

Einde

In Nederland waren de regionale omroep NH en de Amsterdamse televisiezender AT5 al gestopt met de dienst. Begin dit jaar is ook TV Noord gestopt met teletekst. In Vlaanderen stopte de publieke omroep VRT vorig jaar zomer met de dienst wegens bezuinigingen. In Vlaanderen stopte eerder al de Vlaamse commerciële televisiezender VTM met het aanbieden van de dienst, de Engelse BBC stopte in 2012 met hun Ceefax

NOS

De Nederlandse publieke omroep heeft nog geen plannen om de dienst af te bouwen. In 2015 bleek nog uit onderzoek dat Teletekst in Nederland nog steeds populair blijft. Exacte kijkcijfers zijn voor de dienst in Nederland niet bekend, maar op basis van eigen onderzoek schat de NOS in dat er dagelijks nog 3,7 miljoen Nederlanders op kijken. Driekwart van de volwassen Nederlanders gebruikt de dienst wel eens.