RTV Amstelveen stuurt gemeente brandbrief rond financiële situatie

De lokale omroep RTV Amstelveen heeft een brandbrief aan de gemeente Amstelveen gestuurd omtrent haar financiële situatie. De omroep zou kampen met schulden en een terugkerend exploitatietekort. De politieke partijen CDA en Groen Links hebben vragen gesteld in de gemeenteraad over de situatie van de omroep. De omroep zou dit jaar al extra inkomsten nodig hebben om het hoofd boven water te houden.

De omroep vraagt aan de gemeente Amstelveen extra geld om de ambities die de omroep heeft te kunnen uitvoeren en te gaan werken aan een streekomroep met omliggende lokale omroepen. Ondanks de verplichting daartoe publiceert RTV Amstelveen haar jaarrekeningen niet. De omroep kreeg in 2014 een subsidie van 132.000 euro van de gemeente Amstelveen. Dit jaar is de subsidie omlaag gebracht naar 73.000 euro aldus de jaarrekening van de gemeente Amstelveen.

“RTV Amstelveen is al redelijk bedeeld”

Wethouder Herbert Raat (VVD) van de gemeente Amstelveen geeft aan dat het college geen aanleiding ziet extra geld vrij te maken. “De gemeente geeft al een jaarlijkse bijdrage bovenop de wettelijke verplichting. Daarnaast zijn incidentele bijdragen voor apparatuur en dergelijke verstrekt. RTV Amstelveen is daarmee heel redelijk bedeeld.”, aldus Raat.

Coulant omgaan met huurachterstand

Wethouder Raat heeft samen met wethouder Maaike Veeningen (D66) een gesprek gehad met RTV Amstelveen. RTV Amstelveen huurt het pand van de gemeente en er is sprake van een huurachterstand. “Daar zal coulant mee worden omgegaan. Daarvoor wordt een betalingsregeling gemaakt. De rekening moet immers wel betaald worden;de omroep moet voldoen aan de verplichtingen.”, aldus de wethouder.

Streekomroep

Daarnaast heeft RTV Amstelveen de ambitie voor om een streekomroep te vormen onder de naam RTV A (RTV Amstelland) met andere lokale omroepen in de regio zoals Rick FM (Uithoorn) en Radio Aalsmeer. De wethouder is bereid een symposium of vergadering te organiseren voor andere bestuurders en lokale omroepen uit de regio om te peilen of zij ook een regionale omroep willen en of zij bereid zijn daarin te investeren.  Hij hoopt daar in september duidelijkheid over te krijgen.
Tim Lechner, die tot maart 2014 raadslid was, alsmede VVD-partijgenoot is van wethouder Herbert Raat, is sinds januari hoofdredacteur van de lokale omroep en opvolger van de vertrokken Bert Kuizenga. Eind dit jaar moet meer duidelijk zijn over de financiële bijdrage van de gemeente Amstelveen aan de lokale omroep.