Ruim aandacht voor eerste Koningsdag op radio en tv

afstandsbedieningKoning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun familie vieren vandaag de eerste Koningsdag in de provincie Noord-Holland. Er is veel aandacht voor dit evenement op radio en televisie.

Het koningspaar, prinses Beatrix en andere leden van de koninklijke familie komen om 10.00 uur aan in Graft-De Rijp. Daar wacht hun een kleine vaartocht, gevolgd door een wandeling door het historische dorpje met traditionele tussenstops met sportactiviteiten, oude ambachten, een wagenspel en andere historisch getinte taferelen. De koninklijke gasten worden vanaf 12.00 uur aan de hand van drie thema’s door Amstelveen geleid. Die thema’s zijn groen, sport en cultuur. Bij de ontvangst is een grote rol weggelegd voor de jeugd, en ook voor de internationale gemeenschap, die in Amstelveen vijftien procent van de bevolking beslaat.

Nederland 1 en BVN
Nederland 1 en BVN zenden deze bezoeken live uit tussen 9.45 en 13.45 uur. De presentatie is in handen van Astrid Kersseboom. Op locatie doen Menno Reemeijer (Graft-De Rijp) en Roos Moggré (Amstelveen) verslag. De hoogtepunten van Koningsdag 2014 zijn vanavond tussen 19.30 en 20.10 uur te zien op Nederland 2.

Koningsdagconcert op Nederland 2
De viering van Koningsdag gaat dit jaar voor het eerst gepaard met een Koningsdagconcert. Het concert heeft op 8 april al plaatsgevonden in de Philharmonie in Haarlem, in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.  Het concert bestaat uit een optreden van Holland Baroque Society met jazztrompettist Eric Vloeimans en een ensemble onder leiding van harpiste Gwyneth Wentink. Het concert is vanaf 22.30 uur te zien op Nederland 2 bij de NTR en wordt zondag 27 april om 16.30 uur herhaald.

Radio 1
Radio 1 doet vandaag live verslag van de viering van de eerste Koningsdag van koning Willem Alexander en koningin Maxima. Van 8.30 uur tot 13.00 uur presenteren Mieke van der Weij en Frits Spits vanuit de studio in het Amsterdamse oranje gekleurde Vondelpark een Koningsdag uitzending. Radio 1 doet live verslag van de aankomst van de Koninklijke familie in het Graft – De Rijp en aansluitend van de festiviteiten en het bezoek aan Amstelveen. Koningsdag op 1 is een gezamenlijke uitzending van de AVROTROS, KRO-NCRV en de NOS.

Radio 5 Nostalgia
Radio 5 Nostalgia staat vandaag ook in het teken van Koningsdag. Luisteraars feliciteren de vorst en horen hoe de viering van de verjaardag van Koning Willem-Alexander verloopt.  Radio 5 Nostalgia presentatoren praten met Koninklijk Huis kenners en gasten over de eerste Koningsdag. De publieke radiozender draait muziek die past bij de vorstelijke dag en luisteraars kunnen meedoen met het spel ‘Koning, Keizer, Admiraal’. Regionale omroepen doen in de Radio 5 programma’s verslag van Koningsdag. De presentatie is in handen van: Jan Rietman, Yvonne Sprunken, Tom Herlaar, Ron Brandsteder en Jeanne Kooijmans.

RTV NH
Ook de regionale omroep RTV NH besteedt veel aandacht aan Koningsdag 2014. Aart van Eldik en Roos Abelman presenteren van 08.00 tot 13.30 uur het tv-programma NH Koningsdag vanaf  het Stadsplein in Amstelveen met gasten als modeontwerper Hans Ubbink en Fred de Graaf, burgemeester van Amstelveen. Presentator Roderick de Veen houdt de luisteraar op de hoogte van wat er gebeurt op social media rondom de feestelijkheden.