“SBS, VBRO, Hit FM en StadsRadio krijgen frequentiepakket in Vlaanderen”

SBS Belgium, VBRO, Hit FM en StadsRadio Vlaanderen krijgen de beschikking over regionale frequentiepakketten in Vlaanderen. Dit bericht dagblad De Morgen. Vandaag gaat de Vlaamse overheid hierover een definitief besluit nemen.

Commerciële netwerkradio’s

De Vlaamse minister van Media, Sven Gatz, is bezig met een omvangrijk radioplan om Vlaanderen de komende jaren klaar te maken voor een overgang naar digitale radio. Onderdeel van dit plan zijn de introductie van zogenaamde netwerkradio’s met een dekking die vooral rond stedelijke regio’s is gesitueerd.

Vier netwerken

Het gaat om vier netwerken voor een periode van negen jaar. Er hadden zich diverse geïnteresseerden aangemeld bij de Vlaamse overheid voor de vier regionale pakketten. De vier pakketten hebben elk een thema zoals Nederlandstalig, generalistisch en twee pakketten met een ‘ander profiel’. De diverse aanvragen zijn de afgelopen periode onderzocht en vergeleken. Naast FM-frequenties moeten de radiozenders ook vanaf eind 2018 via de digitale ether (DAB+) gaan uitzenden.

SBS Belgium

Het Vlaamse dagblad de Morgen bericht nu dat SBS Belgium het frequentiekavel voor het thema generalistisch gaat verkrijgen. Welk soort radiozender SBS wil maken en wanneer die zou starten, is nog niet bekend. SBS had eerder bij de Vlaamse overheid een eigen plan ingediend voor een nieuwe Vlaamse commerciële radiozender op een nieuw frequentiepakket. Dit voorstel werd echter door de overheid afgewezen.

VBRO

VBRO (Vrije Brugse Radio omroep) verkrijgt het pakket Nederlandstalig en Vlaamstalig profiel. Ook Family Radio en Ment Media hadden zich aangemeld voor dit pakket. Hit FM en StadsRadio Vlaanderen verkrijgen de twee andere pakketten.