“Snelheid 4G-netwerken fors lager in de praktijk”

Het verschil tussen de maximaal aangeboden snelheid en de gemiddeld gemeten snelheid op de diverse 4G-netwerken bij de verschillende providers is zeer fors. Dit blijkt onderzoek van de website providers.nl. Volgens de website is het verschil tussen de gemiddeld gemeten snelheid en de maximaal aangeboden snelheid minimaal 70 procent.

Snelheid lager

De gemeten snelheid is bij alle providers dus minimaal drie tot vier keer lager dan de maximale aangeboden snelheid waarmee de providers adverteren. Bij Vodafone is het verschil tussen de gemeten en de maximaal aangeboden snelheid met 93 procent via 4G+ en 89 procent via 4G veruit het grootst. Bij nieuwkomer Tele2 is het verschil tussen de aangeboden en gemiddeld gemeten snelheid met iets meer 70% voor zowel 4G als 4G+ het kleinst van alle providers.

4G+-netwerk Tele 2 het beste

Via het 4G+ netwerk haalt nieuwkomer Tele2 duidelijk de hoogste gemiddelde downloadsnelheid. Het 4G+ netwerk van Tele2 komt daarmee als beste uit de test naar voren. Binnen is de snelheid van Tele2 het hoogst in Rotterdam: 97 Mbps. Buiten haalt de provider de hoogste snelheid in Amsterdam van ruim 81 Mbps. Daarnaast blijkt Tele2 in het algemeen over een prima netwerk te beschikken. Behalve de hoogste downloadsnelheid via 4G+ haalt de provider ook de laagste ping, ofwel de minste vertraging via zowel 4G als 4G+. Op het 4G netwerk boekt KPN de beste resultaten als het gaat om de hoogste gemiddelde download- en uploadsnelheid. Qua downloadsnelheid op het 4G netwerk scoort KPN bovendien significant hoger dan zijn concurrenten.

4G+

Daarnaast blijkt uit het onderzoek van de website providers.nl dat het 4G+ netwerk niet per se een hogere praktische internetsnelheid biedt dan het 4G netwerk. Bij KPN ligt de gemiddelde downloadsnelheid via 4G over twee dagen genomen namelijk hoger dan de praktische internetsnelheid via het 4G+ netwerk. Bij een 4G+-netwerk zouden hogere snelheden moeten worden gehaald waarbij frequentiebanden aan elkaar worden gekoppeld. In de praktijk blijkt dus niet altijd het geval te zijn.

“Al deze bevindingen roepen de vraag op of de claim klopt dat via een 4G+ verbinding hogere snelheden kunnen worden behaald dan via 4G. De testresultaten plaatsen stevige vraagtekens bij deze aanname. De pieksnelheden bevestigen dit andermaal. Bij KPN en Vodafone ligt de hoogst gemeten praktische internetsnelheid via het 4G netwerk hoger dan bij het 4G+ netwerk.”, aldus de website.

KPN of Tele 2 beste keus

Volgens de website kan bij de keuze voor een 4G-netwerk het beste worden gekozen voor KPN of Tele 2. De gehele test is te lezen via de website van Providers.nl.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.