Telegraaf Media Groep nu volledig eigenaar van Classic FM

De Telegraaf Media Groep (TMG) is nu volledig eigenaar van de commerciële radiozender Classic FM. Dit blijkt uit de jaarcijfers over 2015 van TMG. TMG was eerder voor 75 procent eigenaar van Classic FM (via de Sky Radio Group). De andere 25 procent was in handen van Global Radio. Global Radio is de Britse merkenrechthouder van Classic FM.

Classic FM

Uit de jaarcijfers blijkt ook dat de Telegraaf Media Groep NV nu 100 procent van Sienna Holding BV bezit. Sienna Holding BV is de naam van de BV achter de Sky Radio Group. De Sky Radio Group bezit op haar beurt weer 100 % van Classic FM, Radio Veronica en Sky Radio. Tot 21 januari van dit jaar had Vereniging Veronica via V-Ventures 10 procent in handen van Sienna Holding BV.

Meer duidelijkheid over samenwerking Talpa

TMG heeft eerder dit jaar bekend gemaakt dat Sky Radio en Radio Veronica later dit jaar zal worden ingebracht in een nieuw radiobedrijf dat samen met Talpa zal worden opgericht. In dit nieuwe bedrijf zal TMG een aandeel hebben van 22,85 procent. Het belang van TMG kan worden vergroot naar maximaal 25% in het nieuwe radiobedrijf indien “bepaalde doelstellingen” worden gehaald.

“In de komende maanden zal duidelijker worden welke consequenties de samenwerking tussen TMG en Talpa heeft voor Sky Radio Group. “Hiervoor wordt een zorgvuldig proces ingericht en uitgevoerd. TMG en Talpa verwachten halverwege het tweede kwartaal hierover meer duidelijkheid te kunnen geven.”, aldus TMG. Classic FM wordt geen onderdeel van het nieuwe radiobedrijf.

Inkomsten

De opbrengsten van Sky Radio Group, vrijwel volledig afkomstig uit advertentie-inkomsten, daalden in 2015 van € 38,8 miljoen naar € 30,7 miljoen (- 20,9%). De belangrijkste oorzaken van de lagere inkomsten zijn de daling van de totale netto-advertentiemarkt en de verdere machtsconcentratie binnen de inkoop van radioadvertenties. Vooral Radio Veronica had te maken met tegenvallende advertentie-inkomsten als gevolg van de nasleep van het geslonken marktaandeel in 2014.

Licentiekosten FM-frequenties Radio Veronica

In het jaarverslag komt ook naar voren dat er nog steeds geen duidelijkheid is over de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) rond de waardering van het FM-kavel van Radio Veronica. De rechtszaak had betrekking op de vergoeding van € 20,4 miljoen die Sky Radio Group moet betalen voor de FM-licentievergunning in de periode 2011-2017 voor de geclausuleerde kavel A2 (Radio Veronica).

Sky Radio Group is in het gelijk gesteld dat de waardering van deze FM-frequentie is gebaseerd op onjuiste aannames. “Ondanks meerdere besprekingen gedurende 2015 tussen Sky Radio Group en de Staat is ultimo 2015 nog onduidelijk wat het concrete effect van deze uitspraak is.”, aldus de TMG in haar jaarverslag over 2015.

Het is ook opvallend dat Agentschap Telecom de voor de periode 2015/2016 de te betalen licentievergoeding naar  aanleiding van de uitspraak niet heeft geind met betrekking tot Radio Veronica, zo blijkt uit het jaarverslag.

Het gehele jaarverslag van de Telegraaf Media Groep vind je hier.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.