Sparta Stadion - Het Kasteel

Tien geïnteresseerden voor uitzendrechten Belgisch voetbal

In België hebben tien kandidaten hebben zich gemeld voor de televisierechten voor de Belgische voetbalcompetitie: de Jupiler Pro League. Naast de televisierechten voor de Jupiler Pro League worden ook de rechten voor de Supercup verdeeld. “We zijn verheugd met de interesse”, zegt Pierre François, de CEO van de Pro League die de rechten bezit, tegenover de website Sporza.be.

Momenteel worden de wedstrijden uit de Belgische competitie nog live uitgezonden door de tv-aanbieders Telenet, Proximus en VOO.

Drie seizoenen

De tv-rechten voor de Jupiler Pro League en de Supercup zijn nog steeds in handen van MP&Silva, dat in 2014 de rechten verwierf voor zes jaar. De Italiaanse mediagroep verkocht de voorbije drie seizoenen de rechten aan de verschillende bieders. Nu moet er opnieuw onderhandeld worden voor de komende drie seizoenen.

Tien partijen

Tien geïnteresseerde partijen hebben in dit stadium een bod uitgebracht op de rechten. “Wij zijn verheugd met de interesse van de verschillende mediapartners, evenals deze van kanalen die alle wedstrijden uit de Jupiler Pro League wensen uit te zenden”, zegt Pierre François, de CEO van de Pro League.

Uitzenden

De Pro League zal zich nu buigen over de verschillende voorstellen. Het dossier zal daarna overhandigd worden aan de Algemene Vergadering van de clubs van de Pro League. Die Algemene Vergadering is voorzien voor eind april. Daarna wordt duidelijk welke partijen de wedstrijden mogen uitzenden in België

Nieuwe voorwaarden

Volgens de nieuwe voorwaarden voor het verdelen van de tv-rechten mogen providers als Telenet, VOO en Proximus niet meer exclusief kunnen bieden op de uitzendrechten. Kenners zeggen dat de sportzender Eleven Sports grote kans maakt op de Belgische voetbalrechten.

Deze sportzender wordt echter geleid door Andrea Radrizzani, de eigenaar van Leeds United en één van de stichters van MP&Silva. MP&Silva is intussen in Chinese handen, maar Radrizzani zit nog altijd in de raad van bestuur van een controlerend Chinees bedrijf. Hierdoor zou volgens kenners belangenvereniging gaan ontstaan.