Tientallen dorpen hebben slecht bereik met mobiele telefoon

Er zijn tientallen dorpen in Nederland waar bewoners grote moeite hebben met mobiel bellen. Dat blijkt uit een publieksonderzoek van de NOS en de regionale omroepen, waaraan 23.000 mensen hebben meegedaan.

Drenthe en Noord-Brabant minst tevreden

Inwoners van Drenthe en Noord-Brabant zijn het minst tevreden over het bereik met hun mobiele telefoon. In Zuid-Holland is men het meest tevreden over het mobiele bereik zo blijkt uit het onderzoek.

Rapportcijfer

Deelnemers moesten een rapportcijfer geven aan de kwaliteit van de ontvangst. In totaal zijn er negentien dorpen waar inwoners lager gaven dan een drie. Zes daarvan liggen in Drenthe. Westerveld, in het zuidwesten van Drenthe, heeft volgens de inwoners het slechtste bereik. Meer dan 350 inwoners gaven gemiddeld het cijfer 3,6.

Het Brabantse Sint-Oedenrode scoort op basis van ruim 160 reacties slechts een tiende hoger. Vaak kunnen deze inwoners thuis niet bellen of gebeld worden. Daarnaast is sms’en moeilijk en is het soms zelfs onmogelijk om het alarmnummer te bellen. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden via de website van de NOS.

KPN

‘Een mast van 48 meter bijna in je achtertuin is niet altijd plezierig, maar als je bereik wilt hebben, hoort dat er op bepaalde plekken wel bij’, zegt Jacob Groote die verantwoordelijk is voor de mobiele netwerken bij KPN tegenover Omroep West naar aanleiding van de enquête.

Groote schat dat minder dan 1 procent van Nederland nog niet goed is gedekt door het mobile netwerk van KPN. Sinds 2015 is het telecombedrijf bezig met een investeringsprogramma om de dekkingsgraad nog beter te krijgen. ‘Maar vergunningen voor nieuwe antennes kosten tijd, onder meer vanwege inspraakprocedures’, aldus Groote.

Vodafone

Het verbeteren van mobiel bereik in Zeeland is lastig, omdat niet alle gemeenten meewerken met de plaatsing van de nieuwe masten die de dekking moeten vergroten. Dat zegt netwerkmanager Paul Fleuren van Vodafone tegenover Omroep Zeeland.

De provider wil wel masten bijbouwen maar vaak zien gemeenten de antennelocatie in een dorp niet zitten. “En de suggesties van de gemeente voor locaties aan de rand van het dorp zijn vaak radiotechnisch niet handig”, zegt Fleuren.

Video:

Audio:

Interview Omroep Zeeland met Paul Fleuren (Vodafone)

https://soundcloud.com/omroepzeeland/zeeuwse-kamer-over-mobiele-bereikbaarheid-31-10-2016

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.