TV-zenders staat stil bij Dodenherdenking

45meiTelevisiezenders staan vanavond in het teken van de dodenherdenking. Rondom de herdenking is bij diverse televisiezenders aandacht voor de oorlogen en de slachtoffers.

Dodenherdenking vanaf de Dam
Op alle publieke netten is de dodenherdenking vanaf de Dam te volgen. De uitzending begint om 18.45 op Nederland 2, waarna om 19.50 ook Nederland 1 en Nederland 3 aansluiten.  Ook SBS6, Net5 en Veronica zenden de dodenherdenking vanaf de Dam vanaf 19.50 uur live uit. 

Speciale programma’s bij de Publieke Omroep
Na de herdenking besteedt Nederland 1 met de film Haar naam was Sarah aandacht aan het onderwerp. Op Nederland 3 kijk Leo Blokhuis in Rock the war naar de relatie tussen oorlog en popmuziek.

Nederland 2 gaat na de Nationale Herdenking verder met de onderstaande programma’s:
De kinderen van Birnbaum: Een documentaire over het moedige echtpaar Birnbaum, Otto en Hennie. Tijdens de oorlog vingen zij kinderen op die zonder hun ouders in de kampen verbleven. Alle kinderen Birnbaum leven nog en zijn in de documentaire te zien. 

Holland Doc: Vlucht uit Holland: In de Tweede Wereldoorlog vluchtten de ouders van grafisch ontwerper Bau Winkel voor de Duitse bezetter. Vlucht uit Holland is een ode aan de liefde van een joodse man en zijn vrouw die erin slaagden samen een onmogelijke reis te maken.

De Baby: Een documentaire over de geschiedenis van de Nederlandse onderduikbaby Anneke, die na 65 jaar geconfronteerd wordt met haar beladen verleden. Het zijn verhalen en details die haar verwarren en steeds onzekerder maken

RTL herdenkt op Waalsdorpervlakte
RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8 zenden de dodenherdenking vanaf de Haagse Waalsdorpervlakte uit. Op de Waalsdorpervlakte in het duingebied Meijendel bij Den Haag zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen (het precieze aantal is niet bekend) ter dood gebracht door de Duitse bezetter. De Waalsdorpervlakte is een van de belangrijkste Nederlandse herdenkingsplaatsen van de oorlog. Op RTL7 is aansluitend de film ‘Der Untergang’ te zien.