Twee regionale FM-frequenties worden vanaf 15 september geveild

Minister Kamp gaat twee regionale FM-frequenties vanaf 15 september veilen. De frequenties in Ameland en Cuijk geven ook recht op capaciteit in de digitale ether. De minister heeft de Tweede Kamer inmiddels geïnformeerd over de aanstaande veiling.

Cuijk en Ameland

Het gaat om frequenties in Cuijk (kavel B31) en Ameland (kavel B27). De vergunning voor kavel B31 loopt op 1 september 2017 af, maar kan als gevolg van een uitspraak van 12 september 2013 van het College van Beroep voor het bedrijfsleven niet verlengd worden. De frequentie is nu nog in gebruik door de regionale commerciële radiozender RADIONL. De vergunning voor kavel B27 (Ameland) is al enige tijd niet meer in gebruik. Beide frequenties geven ook recht op een plekje in de digitale ether. De frequentie in Cuijk geeft recht op DAB+-capaciteit op kavel 7A (Zuid en Zuid Oost Nederland) en de frequentie in Ameland geeft recht op DAB+-capaciteit op kavel 9D (Noord Nederland).

Regiogerichtheid

Minister Kamp (Economische Zaken) schrijft aan de Tweede Kamer dat de frequenties middels een veiling worden verdeeld. De toekomstige vergunninghouder moet haar programmering tussen 07.00 en 19.00 uur voor tenminste 10 procent “in het bijzonder gericht te zijn op het gebied waarvoor het programma is bestemd, de zogenaamde regiogerichtheid.” Hiermee zijn de regiogerichtheidseisen voor deze twee kavels geminimaliseerd tot het wettelijk minimum.

Vijf jaar

De vergunningen zullen voor vijf jaar worden verleend. Deze periode van vijf jaar houdt verband met de periode waarin de overige reeds vergunde kavels voor niet-landelijke commerciële radio-omroep zullen worden verlengd. “Door de looptijd van de vergunningen voor de frequentieruimte in de kavels B27 en B31 gelijk te schakelen met de verlengingsperiode van de overige frequentieruimte voor niet-landelijke commerciële omroep, wordt geborgd dat alle frequentieruimte na deze periode van vijf jaar gelijktijdig opnieuw kan worden verdeeld”, aldus de minister.

De procedure rond het veilen van de frequenties gaat 15 september aanstaande van start.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.