Tweede Kamer wil meer muziekvariatie op radiozenders NPO

Muziek op depubliekemoet van de Tweede Kamer veel gevarieerder worden. Publieke radiozenders draaien nu teveel dezelfde
muziek als commerciële radiozenders en zijn teveel gericht op het binnenhalen van luisteraars. Dit bericht dagblad De Telegraaf vandaag.

“NPO Radio 6 moet blijven”

In plaats van het draaien van muziek voor kleinere doelgroepen gaat de NPO juist de soul- en jazzzender NPO Radio 6 per 1 januari schrappen. Soul en jazzmuziek wordt onderdeel van een nieuwe themazender onder NPO Radio 2. Een Kamermeerderheid wil van het verdwijnen van NPO Radio 6 niks weten en wil dat er voor deze muziek een volwaardige zender binnen het publieke bestel blijft.

Soul en jazz op NPO Radio 4

Kamerleden Verhoeven (D66) en Mohandis (PvdA) willen volgens De Telegraaf dat bij het verdwijnen van de zesde zender voortaan op Radio 4, nu nog het domein van klassieke muziek, ruimte wordt gemaakt voor soul en jazz. „Het is de kerntaak van de publieke omroep om ook kleinere groepen luisteraars te bedienen”, stelt Verhoeven tegenover De Telegraaf.

VVD: Probleem is breder

Volgens de VVD is het probleem breder. „Waar kan je schlagers horen bij de NPO? Of Nederlandstalige muziek, heavy metal of country? Bijna nergens meer, zeker niet op prime time”, constateert Kamerlid Arno Rutte. „Als er al aandacht voor is, dan in de randen van de nacht.” aldus Arno Rutte in De Telegraaf.

NPO Radio 2 en 3FM

De zucht naar zoveel mogelijk luisteraars is vooral te vinden bij Radio 2 en 3FM volgens De Telegraaf. Daar zijn om de haverklap acties te horen waarbij kaarten gewonnen kunnen worden voor concerten. Bij veel concerten zijn de publieke stations partner, en staat hun logo ook op de toegangskaarten. De VVD vraagt zich af of de publieke omroep hiermee niet de wet overtreedt. Die stelt namelijk zonneklaar dat een met belastinggeld gefinancierde omroep zich niet dienstbaar mag maken aan het winstmaken door bedrijven.

Mediawet

De Tweede Kamer debatteert vanavond over dit onderwerp. In de nieuwe wet die voorligt, lijkt de verplichting te vervallen dat de zenders van de publieke omroep een duidelijk profiel moeten hebben. D66-Kamerlid Verhoeven maakt zich grote zorgen over het vervallen van die verplichting. „Want commerciële radiostations moeten zich wel aan allerlei eisen houden.” Zo mag radio Veronica maar een beperkt aantal platen per dag draaien die minder oud zijn dan vijf jaar. Verhoeven: „Schaf deze beperkende regels dan ook voor hun af, of laat ze in stand bij de publieke omroep”, zegt hij tegenover De Telegraaf. Ook de VVD wil dit onderwerp met Dekker bespreken.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.