Uitgebreid aandacht voor Indië-herdenking bij de NOS

Vandaag, 15 augustus, wordt herdacht dat met de Japanse capitulatie in 1945 een definitief einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De NOS doet in twee uitzendingen verslag van de herdenking: overdag rechtstreeks en aan het begin van de avond met een terugblik met gasten en reportages. Rob Trip presenteert beide programma’s.

Thema

Het thema van de herdenking is dit jaar ‘Oost West Thuis Best?’: over het verlangen naar een thuis dat er door oorlogsgeweld niet meer is, over het gedwongen verlaten van huis en haard tijdens en na de oorlog in Nederlands Indië, en over het wrange gevoel van ontheemding dat veel Nederlanders met Indische roots tot op de dag van vandaag voelen.

Middaguitzending

In de middaguitzending (met directeur Gert Oostindie van het Koninklijk Instituut voor de Taal- , Land- en Volkenkunde als gast) is de herdenking bij het Indisch monument in Den Haag rechtstreeks te zien. Muziek (van de Residentie Bach Ensembles en de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht tot Blaudzun) en het luiden van de Indische Klok wisselen elkaar af.

Ook zijn er voordrachten van onder anderen de van ‘Tussen Kunst en Kitsch’ bekende kunsthandelaar Frans Leidelmeijer, die in 1942 in Bandoeng is geboren en wiens familie is getekend door de oorlog en de repatriëring naar Nederland. De herdenking eindigt met de kransleggingen (door onder anderen minister-president Rutte) en het defilé langs het Indisch Monument. Het programma is tussen 12.15 uur en 13.45 uur te zien op NPO 1.

Avondprogramma

In het avondprogramma blikt Rob Trip met gasten terug op de herdenking. Eén van die gasten is Simone Berger, de auteur van ‘Istori Kita, jouw familiegeschiedenis’. Dat boek is een handleiding die het – aan de hand van specifieke vragen en foto’s van allerhande onderwerpen – makkelijker maakt ouders of grootouders hun verhaal te laten vertellen over hun (oorlogs)herinneringen aan Nederlands Indië. Het avondprogramma is tussen 12.27 uur en 19.53 uur te zien op NPO 2.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.