Uitgebreid aandacht voor Bevrijdingsdag bij NOS

Vandaag, zondag 5 mei, is het Bevrijdingsdag. De NOS besteedt uitgebreid aandacht aan deze dag op NPO 1 en NPO 3.

5 mei-lezing in Almere

Vanavond vanaf 18.08 uur is op NPO 1 de uitzending Nationale Viering Bevrijding 2019 te zien. In deze uitzending gaat de aandacht vooral uit naar de 5 mei-lezing in Almere, waar de nationale start is van Bevrijdingsdag. De lezing wordt voorgedragen door wetenschapper en schrijver Rosanne Hertzberger, van wie de opa de kampen Theresiënstadt, Sachsenhausen, Auschwitz en Dachau overleefde. De presentatie is in handen van Winfried Baijens.

5 mei-concert

Traditiegetrouw is de Amstel voor theater Carré het decor van het 5 mei-concert, de officiële afsluiting van Bevrijdingsdag. Even traditiegetrouw zijn de koning, de koningin en de minister-president daarbij. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht tekent voor muziek; de solisten zijn Jamai, Ruth Jacott, harpiste Lavinia Meijer en Michelle David & The Gospel Sessions. Voorafgaand aan het concert spreekt presentator Simone Weimans met de artiesten en is er een verslag van de officiële start van Bevrijdingsdag in Almere en een schakeling naar het Bevrijdingsfestival in Zwolle. De uitzending is vanavond vanaf 20.23 uur te zien op NPO 1.

Bevrijdingsfestivals

De hoogtepunten van de vele bevrijdingsfestivals komen op de late avond voorbij. De nadruk daarbij ligt op de belevenissen van de ambassadeurs van de vrijheid: hiphopartiest Kraantje Pappie, zangeres Maan en DJ Sam Feldt. Zij hoppen langs de festivals met behulp van helikopters van Defensie. De uitzending komt rechtstreeks vanaf een van de grootste bevrijdingsfestivals, in Zwolle. Amber Brantsen presenteert. De uitzending is vanaf 23.15 uur te zien op NPO 3.

Sociale media: