UvA: Illegaal downloaden in Europa minder populair

Door de komst van legale streamingdiensten als Spotify, Netflix, Videoland en Prime Video wordt er in Europa minder illegale content gedownload. Dit blijkt uit de Global Online Piracy Study die het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam vandaag publiceert.

Daling

Het percentage van de internetgebruikers in Europa dat wel eens illegaal muziek, films, series, boeken of games downloadt of streamt via bijvoorbeeld The Pirate Bay of PopcornTime is tussen 2014 en 2017 gedaald. De daling van het aantal piraten is het sterkst voor muziek, films en series. Tegelijk namen de bestedingen aan legale content ten opzichte van 2014 toe.

Zes van de zeven landen

In zes van de zeven onderzochte Europese landen was deze daling van het aantal piraten te zien: Frankrijk, Nederland, Polen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koningrijk. Deze kleinere groep downloadt en streamt wel meer illegaal materiaal dan drie jaar geleden. Alleen in Duitsland is er een geringe toename van het aantal gebruikers van illegale bronnen als gevolg van een kleine stijging in het illegaal downloaden van games.

Prijs belangrijkste motief

IViR verrichtte samen met onderzoeksbureau Ecorys aan de hand van consumentenenquêtes onderzoek in dertien landen. Voor alle dertien onderzochte landen – ook die buiten Europa – geldt dat de prijs van legale content het belangrijkste motief is om gebruik te maken van illegale kanalen.

Toch neemt ruim 95% van de piraten ook legaal content af, en consumeert een piraat gemiddeld tweemaal zoveel legaal materiaal als iemand die uitsluitend legale kanalen gebruikt. In alle onderzochte landen namen de uitgaven per hoofd van de bevolking aan muziek, films en series, games en boeken de laatste drie jaar toe.

De gehele studie vind je hier.