Vanaf 2020 alleen nog digitale radio’s te koop in Italië

In Italië mogen vanaf 1 januari 2020 alleen nog radio’s met digitale ontvangstmogelijkheden (DAB+) worden verkocht. Hiervoor is begin deze maand een wet aangenomen.

2020

Voor de groothandel gelden de nieuwe regels al vanaf 1 juni 2019 en vanaf 1 januari 2020 mogen er aan consumenten geen radio’s worden verkocht waar alleen analoge ontvangstmogelijkheden op zitten.

Nog geen afschakelmoment

Door de verplichte verkoop van DAB+-radio’s wil de Italiaanse overheid een termijn uitstippelen waarop de analoge uitzendingen via FM en middengolf kunnen worden afgeschakeld. Voorlopig is er echter door de Italiaanse overheid geen termijn gesteld waarop de analoge etheruitzendingen worden stopgezet.

Beter netwerk

Naast de verplichte verkoop van digitale radio’s aan consumenten wil de overheid ook de dekking van DAB+ in Italië verbeteren. In het land hebben de meeste delen van het midden, noorden alsmede de brede kuststrook van noord tot zuid-Italië dekking, net als grote delen van Sicilië en de streek rondom Cagliari op Sardinië.

DAB Italia

Het DAB Italia-consortium (waarin onder andere de commerciële radiobedrijven Radio DeeJay, Radio Capital, m2o, RDS, Radio Maria, Radical Radio, Radio 24 – Il Sole 24 Ore, R101 zijn vertegenwoordigd) wil de dekking in heel Italië gaan verbeteren. Zo moet in de nabije toekomst een netwerk worden opgeleverd met een outdoordekking van 85% en een indoordekking van 60%. Naast DAB Italia is ook nog de RAI actief met DAB+-uitzendingen en EuroDAB Italia (RTL 102.5, KissKiss, Radio Italia en Radio Vaticana).

RAI

De publieke omroep RAI bereikt thans circa 43% van Italiaanse bevolking, DAB Italia naar schatting 85% van Italië en EuroDAB Italia naar schatting 70% en daarnaast zijn er nog regionale DAB muxen. Via de diverse DAB+-netwerken zijn naast de hoofdzenders van de deelnemende radiozenders ook extra themakanalen te horen die daarnaast alleen via Internet zijn te beluisteren.

Sud Tirol

De omroep RAS (Rundfunk Anstalt Südtirol), de publieke omroep van de autonome Italiaanse provincie Sud Tirol (Alto Adige), heeft deze maand een eerste start gemaakt met het uitschakelen van FM-zenders in haar dekkingsgebied. Het gaat om vijf steunzenders van de meer dan 70 FM-zenders die de RAS exploiteert. In het gebied wonen ongeveer een half miljoen mensen.