Veel aandacht voor troonswisseling op VRT

vrtDe Vlaamse openbare omroep VRT volgt de troonswisseling vandaag op de voet. De hele dag brengt de openbare omroep live verslag uit op radio, tv en online van dit historische moment. Het aanbod zal wereldwijd te raadplegen zijn.

Samenwerking
Voor het maken van de livebeelden voor televisie slaat de VRT zondag de handen in elkaar met de RTBF, VTM en RTL. De VRT en de RTBF capteren de beelden die door de vier zenders zullen worden uitgezonden, zij het elk met hun eigen omkadering. Die beelden zullen tot ver over onze landsgrenzen te zien zijn. De uitzending begint om 08.00 uur en duurt tot ongeveer 19.00 uur.

BVN
De satellietzender BVN zal de nieuwsuitzending van zondag wereldwijd live uitzenden. Via deredactie.be kunnen bezoekers uit Vlaanderen en ver daarbuiten bovendien de hele dag de livestream volgen, zowel met als zonder omkadering. De website ontpopt zich die dag tot één groot livecenter en krijgt een aangepaste stijl. Bezoekers kunnen er de gebeurtenissen in Brussel live volgen, zowel de rechtstreeks binnenkomende beelden van aan het paleis (vanaf 6.30 uur) als de live-uitzending met omkadering die op televisie te zien is (vanaf 8 uur). Deredactie.be biedt ook sfeerbeelden die nergens anders te zien zijn. Ook de Engelstalige, Franstalige en Duitstalige zusterwebsites van deredactie.be zullen doorheen de dag verslag uitbrengen van de feestelijkheden in Brussel.

Radio
Het VRT-aanbod beperkt zich uiteraard niet alleen tot de uitzendingen op televisie. De VRT-radiozenders brengen elk uur een update met het belangrijkste koningsnieuws en heel wat netten hebben speciaal voor de gelegenheid een aangepaste programmering. Van 7-18 uur staat Radio 1 volledig in het teken van koning Filip, maar ook de sport en het andere nieuws wordt niet vergeten. Radio 1 draait de hele dag enkel muziek van Belgische bodem. Radio 2 zendt van 10 uur tot 13 uur “De Pré Historie Royal” uit, met archieffragmenten over onze nieuwe koning en de hoogtepunten van de koninklijke hoogdag. MNM start een half uur vroeger met de Ultratop (9-13 uur), zodat er meer ruimte is om de luisteraars tussen de nummers door op de hoogte te houden van de troonsafstand van koning Albert en de eedaflegging van koning Filip. Tussen 13 en 19 uur draait MNM uitsluitend Belgische producties.