Veel lokale omroepen gaan samenwerken

lokaleomroepDeze week zijn er veel initiatieven tot samenwerking tot stand gekomen bij de diverse lokale omroepen in Nederland. Het gaat hierbij om het voornemen van vergaande samenwerking op het gebied van het maken van programma’s tot een complete fusie van lokale omroepen. De OLON, de organisatie van lokale omroepen in Nederland, is groot voorstander van samenwerking tussen lokale omroepen. De OLON verwacht dat er uiteindelijk tussen de 50-100 streekomroepen zullen overblijven in Nederland.

Noord-Holland
Vandaag is bekend geworden dat de lokale omroepen van Bergen, Castricum en Heiloo hebben een samenwerkingsintentie getekend. Omroep Castricum, RTV80 (gemeente Bergen) en BeatFM (Heiloo) gaan elkaar in de toekomst op tal van gebieden versterken. “Ook door de samenwerking van de gemeenten in de regio is samenwerking tussen de gemeenten een logische stap.”, aldus het persbericht van de drie lokale omroepen.

Noord-Brabant
Ook in Noord-Brabant hebben lokale omroepen de samenwerking met elkaar gezocht. De Valkenswaardse Omroep Stichting (VOS) gaat samenwerken met RTV Horizon (regio Cranendonck, Heeze-Leende en Waalre). Op termijn zou er één streekomroep moeten ontstaan voor Cranendonk, Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre, aldus het persbericht. De besturen van RTV Horizon en VOS hebben besloten om, waar mogelijk, met onmiddellijke ingang de samenwerking te intensiveren, om zo de kwaliteit van de programma’s te kunnen verhogen.

Overijssel en Gelderland
In de provincies Overijssel en Gelderland wordt er ook druk gesproken over samenwerking tussen lokale omroepen. De lokale omroepen in Salland willen gaan fuseren en lonken naar hun collega’s in de buurgemeenten. De lokale omroep in Raalta wil graag samen met de lokale omroep in Deventer. De lokale omroep van Deventer onderzoekt op haar buurt een fusie met Zutphen en Apeldoorn of met Raalte en Olst-Wijhe. In Olst-Wijhe willen ze het liefst zelfstandig blijven. De lokale omroepen van Ommen en Dalfsen werken al samen, maar hebben nog een partner nodig voor het vormen van een streekomroep. In deze regio zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt over eventuele fusies.

Programma’s
Ook op het gebied van het maken van programma’s zijn er plannen voor samenwerking tussen lokale omroepen. Vanaf september gaan de sportredacties van de omroepen uit Venray en Boxmeer samenwerken. Dit zal resulteren tot een gezamenlijk sportprogramma op zondagmiddag. Directeur Pieter Janssen van Omroep Venray: “Sport leeft meer dan ooit, het is de schakel voor de leefbaarheid in kernen. We zijn dan ook erg blij dat met de samenwerking van de sportredacties van de lokale omroep uit Boxmeer en Venray een mooie impuls gegeven kan worden aan dit programma.”