Veel lokale omroepen uit digitale tv-aanbod KPN

kpnTientallen lokale omroepen zijn per 1 januari niet meer te ontvangen via het aanbod van KPN Interactieve TV en KPN Glasvezel met hun radio- en televisiekanaal. 

De betreffende lokale omroepen kunnen het signaal van hun zenders nog niet op de juiste manier aanleveren aldus KPN.

 

Mediahub niet gereed
KPN geeft in een nieuwsbrief aan richting haar abonnees dat de lokale omroepen “niet op tijd klaar zijn om het signaal aan te bieden aan KPN”. De lokale omroepen op hun beurt geven het signaal in veel gevallen wel door maar het centrale distributiepunt van deze signalen, de zogenaamde Mediahub van de OLON. Deze Mediahub is echter nog niet gereed. KPN heeft nu wel besloten om de bestaande signaalaanlevering van de lokale omroepen per 1 januari stop te zetten. Het is nog niet duidelijk of de Mediahub op 1 januari 2015 gereed is waardoor veel lokale omroepen met ingang van het nieuwe jaar niet meer zijn te ontvangen via KPN Interactieve TV en KPN Glasvezel.

Een overzicht van de lokale omroepen die vanaf 1 januari niet meer te ontvangen zijn via KPN Interactieve TV en KPN Glasvezel is te vinden op de website van KPN. De OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland en tevens initiatiefnemer van de Mediahub, komt later vandaag met een reactie over de onstante situatie.

Convenant
In september werd een convenant afgesloten tussen de grote distributiemaatschappijen in Nederland (o.a. KPN) en de OLON waarint de ambitie en intentie werd  uitgesproken om de signalen van de omroepen centraal te verzamelen en aan te bieden aan de pakketaanbieders. “Daarmee vergroten de omroepen hun bereik, krijgt de burger meer mogelijkheden om lokale content te consumeren en kunnen pakketaanbieders deze unieke content effectief en efficiĆ«nt in hun zenderaanbod opnemen.”, aldus de betrokken partijen.

Lokale omroepen werden door de OLON geadviseerd om zo snel mogelijk over te stappen op distributie via de Mediahub om zeker te zijn dat het signaal van de lokale omroepen ook per 1 januari 2015 nog via KPN te zien is. Het lijkt er nu echter op dat vertraging in de oplevering van de Mediahub ervoor zorgt dat de lokale omroepen per 1 januari 2015 een groot deel van haar kijkers (tijdelijk)kwijt raakt.