Veel nieuwe programma’s voor publieke radiostations

radioIn het nieuwe jaar voeren diverse publieke radiozenders wijzigingen door in hun programmering. Aanleiding voor de aanpassing van de programmering is de bezuinigingen als gevolg van het kabinet Rutte I en de daaruit voortvloeiende fusies van omroepen.

Een aantal vertrouwde programma’s maakt plaats voor nieuwe programma’s.

“Samen met zendermanagers en omroepen is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het vormgeven van de nieuwe radioprogrammering. Wij hebben hierbij het belang van de luisteraar aan de ambities van de verschillende omroepen willen paren.”, zegt Jan Westerhof, directeur NPO Audio in een persbericht van de NPO. “Luisteraars zijn gehecht aan een vertrouwd geluid op een vast tijdstip. Nieuwe programma’s of programma’s op een ander tijdstip of zelfs op een andere zender; het is voor de luisteraar soms even wennen. Daar staat tegenover dat een aantal nieuwe programma’s gaan starten. Het hoort bij de publieke omroep om te vernieuwen en als luisteraar ben ik benieuwd naar de nieuwe geluiden.”

Op Radio 1 gaan de nieuwe fusieomroepen door de week de programmering overdag invullen. Concreet maken NCRV/KRO, BNN/VARA en AVRO/TROS elk een programma van 2 of 3 uur. De NOS neemt de helft van de programmering op Radio 1 voor zijn rekening met het Radio 1 Journaal, de sportprogrammering en Met Het Oog Op Morgen. Nieuw is dat de NOS in de programma’s van de omroepen overdag nieuwsonderwerpen zal inbrengen. Op deze manier blijft de luisteraar de hele dag op de hoogte van het laatste nieuws. In de avond en in het weekend hoort de luisteraar een combinatie van vertrouwde programma’s en nieuwe programma’s waarbij de actualiteit, politiek, maar ook buitenland- en onderzoeksjournalistiek centraal staan.

Op Radio 2 is een deel van de vernieuwing ingegaan per september 2013. Vanaf januari presenteert Gijs Staverman elke werkdag van 12.00 tot 14.00 uur het programma Gijs 2.0.

Op 3FM wisselen Domien en Michiel van uitzendplek. Michiel Veenstra maakt elke werkdag van 10.00 tot 12.00 MetMichiel. Domien maakt van maandag tot en met donderdagavond vanaf 19.00 uur zijn programma Dit is Domien. Timur Perlin neemt de 3FM luisteraar op vrijdagavond mee het weekend in vanaf 19.00 uur.

Op Radio 4 zijn succesvolle programma’s als De Ochtend van 4 en Licht op 4 voortaan ook in het weekend te beluisteren. Radio 4 krijgt er doordeweeks van 22.30 – 00.00 uur een nieuwe late night show bij: Opium op 4 met, naast mooie klassieke muziek, veel aandacht voor kunst en cultuur. Op de late zaterdag- en zondagavond, van 23.00 – 00.00 uur, start een verrassende radioversie van het TV programma Vrije Geluiden.

Radio 5 Nostalgia gaat vanaf januari ook programma’s maken in het weekend. “De luisteraar die al jaren van de nostalgische programmering op doordeweekse dagen geniet, kan nu ook in het weekend op Radio 5 Nostalgia afstemmen”, aldus het persbericht van de NPO. In de avonden op Radio 5 is ruimte voor levensbeschouwelijke programma’s. 

De programmering van Radio 6 Soul & Jazz wordt bijna geheel vernieuwd. De zender zal zich met ingang van het nieuwe jaar nog meer dan voorheen profileren als hét station voor soul & jazz in Nederland. Zanger Ruben Hein presenteert vanaf 2014 een eigen programma. DJ’s Corné Klijn, Gerard Ekdom, Giel Beelen en Jeroen Kijk in de Vegte krijgen nieuwe prominente plekken in het schema. In de avond komt er veel ruimte voor live-muziek en concerten. 

FunX continueert de programmering voor jongeren in de grote steden in 2014. Op de lokale FM-frequenties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn nieuwe programma’s te beluisteren, gericht op de luisteraars in die steden. Landelijk is FunX sinds kort in heel Nederland te ontvangen via Digital Radio+.