Veel veranderingen in de ether in Noord en Oost Nederland

De komende week zullen er veel frequentiewijzigingen en zenderwijzigingen gaan plaatsvinden in de ether bij een aantal regionale commerciële radiozenders in Noord en Oost Nederland. Dit bevestigt Nico Silvius, directeur van onder andere de radiozenders RADIONL, Waterstad FM en Joy Radio aan deze website. De wijzigingen hebben te maken met het stopzetten van de uitzendingen van Radio 8FM in Noord en Oost Nederland en de wettelijke regels rond de regiogerichtheid.

Radio 8FM

Zoals eind vorige week al bekend was geworden stoppen de uitzendingen van Radio 8FM in Noord en Oost Nederland per maandag 13 februari. De zogenaamde naamsovereenkomst om de naam te gebruiken is na één jaar afgelopen en wordt niet verlengd. Joy Radio zal op haar beurt een deel van de frequenties van Radio 8FM overnemen. Wat er met de overige frequenties van Radio 8FM en de oude frequenties van Joy Radio gaat gebeuren is nog niet bekend. Radio 8FM zal haar uitzendingen ook via de digitale ether, DAB+ , vanaf maandag in Noord en Oost Nederland staken.

Wijzigingen

Nico Silvius, directeur van onder andere de radiozender RADIONL, 8FM Noord Oost, Waterstad FM en Joy Radio, geeft tegenover deze website wel aan dat er vanaf maandag 13 februari de nodige veranderingen gaan plaatsvinden. Naast het stopzetten van uitzendingen van Radio 8FM in Noord en Oost Nederland zullen er nog meer wijzigingen worden doorgevoerd. Deze wijzigingen hebben te maken met de eisen rond de regiogerichtheid.

Regiogerichtheid

Niet-landelijke commerciële radiozenders zijn verplicht hun programma’s voor een deel van de zendtijd te richten op de regio, de zogenoemde regiogerichtheid. Bij de verdelingen van de vergunningen in 2003 en 2008 hebben de vergunninghouders (zelf) geboden voor een percentage regiogerichte programmering. De vergunningen zijn mede verkregen op grond van hun programmatische bod. Regiogerichtheid is een inhoudelijk criterium waarbij het gaat om programma’s met informatie, cultuur en educatie uit de regio (het FM-bereik). Het Agentschap Telecom (AT) controleert sinds vorig jaar streng op naleving van deze eisen na diverse rechtszaken over dit onderwerp.

Wetgeving

“Ik als radioman wil aan de wet en regelgeving voldoen dat is de basis. Ik ben het niet eens met de veranderingen die Agentschap Telecom heeft doorgevoerd en dat zal worden aangevochten de komende periode in de rechtbank met een kort geding en bodem procedure.”, aldus Silvius. Om aan de eisen te voldoen worden er de komende diverse wijzigingen doorgevoerd bij de radiozenders RADIONL, Waterstad FM en Joy Radio.

Vergunningen ingeleverd

Silvius heeft donderdagmiddag de vergunningen voor drie kavels ingeleverd bij Agentschap Telecom. Hierdoor zullen binnenkort de uitzendingen van RADIONL worden gestaakt in de regio Winterswijk (94,3 Mhz / kavel B30) en Zieuwent (95,7 MHz / kavel B32). Daarnaast is ook de vergunning voor kavel B33 (Wieringermeer) ingeleverd.

“Even wisselen”

Daarnaast zullen er volgens Silvius vanaf maandag nog meer wijzigingen gaan plaatsvinden voor RADIONL, Waterstad FM en Joy Radio. Hierbij worden, indien dit nog niet het geval is, zogenaamde netgebonden frequenties gekoppeld aan de hoofdfrequenties, worden frequenties uitgeschakeld en zullen er nieuwe radiozenders worden gestart.

Hoe de veranderingen er precies uit gaan zien zal in de loop van volgende week zichtbaar worden. “De luisteraar zal even moeten wisselen en moeten wennen maar over paar dagen weten we niet beter.”, aldus Silvius.

Software

Om aan de regiogerichtheid te voldoen heeft het bedrijf achter de radiozenders 80.000 euro geïnvesteerd in een speciaal softwaresysteem om aan de regiogerichtheidseisen te voldoen: “​We hebben een regiotool en een datatool ontwikkeld, dit is software waar alle muziek van Nederland​ in is opgeslagen en is gecodeerd op basis van geboorte, woonplaats in combinatie met de de zogenaamde “groene uitzendgebieden”. Met dat systeem kunnen we muziek sturen om het regio percentage te behalen op een kavel. Hiermee zijn we in staat om een radioprogramma te maken voor de diverse kavels dat voldoet aan de eisen”.

Silvius geeft daarnaast aan dat op Joy Radio binnenkort gepresenteerde programma’s te horen zullen zijn.