VERON teleurgesteld over foute berichtgeving dagblad Tubantia

De VERON, De Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland, is boos en teleurgesteld over de foute berichtgeving rond zendamateurs door het dagblad Tubantia.

Zendpiraten en zendamateurs

Dagblad Tubantia kopte deze week ‘Opgesloten door zendpiraten’ met als aanvullende subkop: ‘Daar zit je dan. Terwijl je namens het Agentschap Telecom een illegale mast neerhaalt, word je met een collega door zendamateurs opgesloten‘. Het dagblad bracht het nieuws dat medewerkers van het Agentschap Telecom vorig weekeinde in Goor waren opgesloten door piratenzender Los Banditos tijdens controlewerkzaamheden. De medewerkers van het Agentschap Telecom wilden de zender uit de lucht halen, toen onbekenden het hek afsloten. De medewerkers konden alleen bevrijd worden door de ketting door te zagen.

Teleurgesteld

De VERON is erg teleurgesteld over de publicatie van dit foutief gesteld krantenbericht. VERON PR-voorman Jean-Paul Suijs PA9X, ergert zich flink aan de berichtgeving door het dagblad. “Het is niet de eerste keer dat zendpiraten worden verward met zendamateurs” vertelt Suijs op de website van de VERON. “De twee termen liggen qua betekenis mijlenver uit elkaar. Zendpiraten kennen we onder andere van het illegaal uitzenden van muziek. Zendamateurs draaien geen plaatjes, ze doen totaal wat anders. Bij zendamateurs, ook wel radioamateurs genoemd, draait het vooral om experimenteren. Verder betalen zendamateurs jaarlijks een bijdrage aan de staat om hun tijdsbesteding legaal uit te voeren. Ze moeten er zelfs een staatsexamen voor afleggen.”.

Slecht voor imago

Suijs zegt verder op de website van de VERON dat zendpiraten slecht zijn voor het imago van de zendamateurs: “Zendpiraten zijn slecht voor ons imago, naast dat ze de wet overtreden, halen ze halsbrekende toeren uit om op verschillende locaties illegaal zenders en antennes te plaatsen. Hun uitzendingen veroorzaken ook storingen op andere frequenties die bijvoorbeeld gebruikt worden in de luchtvaart. Overlast door deze etherpiraten wordt helaas nog wel eens op het conto van zendamateurs geschreven. Jammer want zendamateurs hebben hier helemaal niets mee te maken”.

Informatie

Om het publiek en de pers beter te informeren over wat zendamateurs nu echt doen, heeft de VERON naast de website een folder gemaakt meer meer informatie
over de organisatie.

5 reacties

  1. Zendamateurs kunnen best wel piraten zijn, maar niet alle piraten zijn zendamateur.
    Als een piraat die zendamateur is een uitzending doet vanaf zijn piratenschip spreekt men van call/mm. Maritime Mobile wordt als MM weergegeven achter de roepletters.

  2. Zendamateurs zijn geen piraten maar piraten zijn wel zendamateurs, dat is nu eenmaal zo. Misschien dat de Veron een andere benaming voor de gelicenseerde amateurs kan bedenken in plaats van alleen maar te klagen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.