Vlaamse mediaminister hoopt op “FM-switch-off” in 2025

De Vlaamse minister voor media Sven Gatz hoopt in 2025 de analoge radio-uitzendingen via de FM te kunnen uitschakelen in Vlaanderen.

Hij deed deze uitspraken afgelopen week tijdens de start van DAB+ uitzendingen van diverse commerciële radiozenders in Vlaanderen. Grote commerciële radiozenders in Vlaanderen als Q-music, Joe FM, en Nostalgie zenden nog niet uit via DAB+. Deze radiozenders zijn in Vlaanderen goed te ontvangen via de FM en zitten niet te wachten op concurrentie via DAB+.

Kleinere commerciële radiozenders als TOP Radio, Radio FG en Family Radio zijn in Vlaanderen minder goed te ontvangen via de FM en krijgen via DAB+ een beter bereik. “Voor Topradio is DAB de enige manier om een goede nationale dekking te krijgen”, zegt directeur Bruno Heyndrickx van TOP Radio tegenover dagblad De Standaard.  “Momenteel zijn wij in driekwart van Vlaanderen niet of slecht te ontvangen”, zegt hij. Maar FM loslaten, zal Topradio niet. ‘Voor de reclamemarkt heb je nog “altijd FM nodig”.

Herverdeling FM
In 2017 worden de FM-frequenties van de commerciële radiozenders in Vlaanderen worden herverdeeld, de voorbereidingen hiervoor beginnen in 2016. Minister Gatz gaat bij deze herverdeling wel een voorwaarde voor digitalisering opnemen. “Er zal een belangrijke voorwaarde aan vast hangen: wie in 2017 een nieuwe FM-radiolicentie wil verwerven, zal eerst moeten beloven om te investeren in DAB+, zegt Gatz tegenover De Standaard.

2025
Volgens Sven Gatz is het “realistisch” om in 2025 de FM-uitzendingen te staken en volledig over te schakelen op DAB+. ‘Ik hoor van mijn Nederlandse collega’s dat zij mikken op 2023-25’, zegt Gatz tegenover de Standaard. ‘We zullen met Vlaanderen, zoals wel vaker, een beetje achteraan het peloton hangen, maar dat is niet noodzakelijk slecht.’