Vlaanderen: Conflict tussen Norkring en Broadcast Partners

In Vlaanderen hebben de zenderexploitant Norkring en Broadcast Partners een conflict over het gebruik van ruimte op een aantal zendmasten. Dit bericht de Vlaamse krant De Tijd.

VRT

De Nederlandse zenderexploitant Broadcast Partners neemt vanaf begin maart de exploitatie van het FM en DAB+-netwerk van de VRT over van zenderexploitant Norkring.

Antenneruimte

Om deze uitzendingen mogelijk te maken moet Broadcast Partners antenneruimte huren op zendmasten die eigendom zijn van Norkring. Volgens de krant is echter nog steeds geen overeenkomst tussen beide partijen en begint de tijd te dringen.

Voorlopige maatregel

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt Norkring een voorlopige maatregelen op om de continuïteit van de FM-uitzendingen van de VRT te verzekeren. De maatregel is genomen op verzoek van de VRT. Hiermee wordt voorkomen dat de FM-uitzendingen van de publieke omroep begin maart worden gestaakt. De maatregel geldt voor vier grote zendmasten.

Rechtszaak

Volgens De Tijd loopt er daarnaast ook nog een rechtszaak tussen Broadcast Partners en Norkring over de voorwaarden om mastruimte te huren.

DAB+

Naast de exploitatie van het FM-netwerk neemt Broadcast Partners per maart ook de exploitatie over van het digitale ethernetwerk (DAB+) van de VRT. Voor dit netwerk gaat de exploitant uit Terneuzen een nieuw zenderpark opzetten met veelal andere opstelpunten dan het huidige netwerk van Norkring. Dit netwerk is in delen van Zuid-Nederland te ontvangen op kanaal 12A.