Vlaanderen: Hit FM moet uitzendingen via de ether staken

De Raad van State in Vlaanderen heeft bepaald dat de commerciële radiozender Hit FM haar uitzendingen via de ether moet staken. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Verdeling

In september van het vorig jaar verkreeg de radiozender een netwerk van regionale FM-frequenties in Vlaanderen als onderdeel van een nieuwe indeling van de FM-frequenties in Vlaanderen. Naast Hit FM kregen ook SBS Belgium (S-radio), VBRO en StadsRadio Vlaanderen een frequentiepakket toebedeeld.

Erkenning

De erkenning kwam tot stand na een vergelijkende toets van de deelnemende partijen. Hit FM zou zich gaan richten op de vrouwen in Vlaanderen en zou daarvoor zelfs een samenwerkingsverband zijn aangegaan met het vrouwenblad Flair.

TOPradio

TOPradio, dat bij de verdeling geen frequenties kreeg toebedeeld, stapte naar de Raad van State omdat volgens de radiozender Hit FM loog over de samenwerking met Flair.

Geen overeenkomst

In het aanvraagdossier had het bedrijf achter Hit FM, van een ‘structurele overeenkomst’ gesproken met het vrouwenblad. Maar in een mail aan Topradio verklaarde de brandmanager van Flair dat er geen sprake was van een bindende overeenkomst maar dat het ging om nog lopende gesprekken.

Gelijk

De Raad van State geeft Topradio nu, na een spoedzitting, gelijk. De schorsing van de Raad van State is een zogenaamde tussenuitspraak. Later dit jaar wordt de zaak uitgebreid behandeld. Het is nog niet helemaal duidelijk wat de gevolgen zijn voor Hit FM en of de uitzendingen via de FM daadwerkelijk gestaakt moeten worden.

“Blufpoker”

Hit FM heeft blufpoker gespeeld maar heeft verloren. Het dacht wellicht dat zijn beweringen niet gecontroleerd zouden worden, en dat was in eerste instantie ook het geval“, reageert Bruno Heyndrickx van TOPradio tegenover de krant De Morgen.

Heyndrickx hoopt dat Topradio nu de plek van Hit mag innemen en alsnog een netwerklicentie krijgt. “We kwamen net na Hit in de ranking na de beoordeling. En nu blijkt er nog sprake van zware misleiding van een malafide kandidaat.”

Minister Sven Gatz (media) wil niks kwijt over de uitspraak van de Raad van State.

Sociale media: