Vlaanderen: VRT schroeft uitzendkwaliteit via DAB+ op

De Vlaamse openbare omroep VRT heeft de uitzendkwaliteit van haar radiozenders in de digitale ether (DAB+) opgeschroefd.

Hogere kwaliteit

Zonden voorheen de meeste radiozenders van de VRT uit in een kwaliteit van 80 kbps, sinds vandaag is deze kwaliteit opgeschroefd naar 96 kbps. Alleen de nieuwszender VRT NWS blijft uitzenden in een kwaliteit van 48 kbps.

De VRT experimenteerde al enige tijd met een uitzendkwaliteit van 96 kbps via de themazender MNM Hits. Deze radiozender zond al enige tijd in een kwaliteit van 96 kbps.

Data

Voorheen gebruikte de VRT een deel van de bandbreedte van 96 kbps voor het uitzenden van data in de vorm van bijvoorbeeld logo’s of andere data-informatie. Deze bandbreedte die voorheen gebruikt werd voor data (16 kbps) wordt nu ook ingezet voor audio. Hierbij wordt nog steeds logo-informatie aangeboden door de Vlaamse publieke omroep.

DAB+

Sinds vorig jaar oktober zenden alle radiozenders van de VRT uit in de standaard DAB+. Daarvoor werd er door de Vlaamse openbare omroep de oudere standaard, DAB, gebruikt. Naast het uitzenden van het digitale signaal in de nieuwe standaard
worden per oktober 2017 ook alle regionale edities van de populaire radiozender VRT Radio 2 aangeboden via de digitale ether.

Video: