“Voldoende alternatieven voor NPO Start-app op oude smart-tv’s”

Minister Slob (media) vindt dat er voldoende alternatieven zijn voor het bekijken van de dienst NPO Start op oudere smart-tv’s. De minister reageert hiermee op Kamervragen die waren gesteld door Kamerlid Sneller (D66).

Ondersteuning

Uit onderzoek van de Consumentenbond werd onlangs bekend dat apps van onder andere de NPO en FOX Sports op veel oudere smart-tv’s niet meer werken. Bijna de helft van de klachten gaat over relatief nieuwe televisies van 3 tot 5 jaar oud. 42% van de klagers mist de NPO-app NPO Start.

Fabrikanten geven aan dat de ondersteuning van apps ook te maken heeft met updates die worden aangeleverd vanuit de aanbieder. Zo zou de app van de NPO niet meer werken op televisies die ouder zijn dan 2014.

Kamervragen

Kamerlid Sneller (D66) heeft begin februari Kamervragen gesteld over het ontbreken van ondersteuning voor de NPO-app op oudere smart-tv’s. Het Kamerlid vraagt aan minister Arie Slob (Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) onder andere of de NPO het besluit om oudere televisies niet meer te ondersteunen kan toelichten. Daarnaast is het Kamerlid van D66 benieuwd hoeveel kijkers getroffen zijn door het niet meer beschikbaar maken van de app op de oudere smart-tv’s. Sneller is ook benieuwd of de minister een oplossing kan bieden voor de getroffen kijkers.

Alternatieven

Volgens Minister Slob gaat het aanpassen van apps voor alle versies van smart tv’s gepaard met relatief hoge kosten terwijl het media-aanbod ook via andere manieren beschikbaar is.

In de eerste plaats is de website van NPO Start voor iedereen beschikbaar via computer, tablet of smartphone. Daarnaast bieden de meeste pakketaanbieders een eigen catch-up dienst aan waarin het media-aanbod van de landelijke publieke omroep in de catalogus is opgenomen. Een andere mogelijkheid is het casten van programma’s via de NPO Start-app op een smartphone of tablet naar een Smart TV middels bijvoorbeeld een chromecast van Google of via Airplay van Apple TV“, aldus Slob in antwoord op de Kamervragen van Sneller.