AT: “Voldoende frequentieruimte beschikbaar voor Internet of Things”

Volgens het Agentschap Telecom (AT) is er in Nederland voldoende frequentieruimte beschikbaar voor Internet of Things (IoT). Bij Internet of Things worden apparaten verbonden aan het Internet om gegevens te kunnen uitwisselen.

Onderzoek

IoT maakt momenteel een enorme groei door. Deze groei heeft mogelijk gevolgen voor het beschikbare frequentiespectrum aldus het agentschap. Dialogic heeft in opdracht van Agentschap Telecom een onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat er in Nederland de komende jaren nog voldoende spectrum beschikbaar is om aan de verwachte vraag voor draadloze IoT toepassingen onder de 1GHz te voldoen.

Groei

In 2024 zullen in Nederland tussen de 8,6 en 52,1 miljoen Internet of Things apparaten zijn. Het merendeel van deze apparaten zal in de agribusiness en smart-building categorieën worden gebruikt. Voorbeelden van IoT toepassingen zijn land en livestock monitoring, gas en watermeters, rookmelders en witgoed met radioapparatuur, maar ook een sensornetwerk die op afstand de conditie van dijken monitort.

Conclusies

Het onderzoek laat zien dat er de komende jaren voldoende spectrum beschikbaar is om aan de verwachte vraag voor draadloze IoT-connectiviteit onder de 1Ghz te voldoen. Binnen het LTE netwerk zijn er voor de telecomproviders mogelijkheden om vraag en aanbod van beschikbaar spectrum op elkaar af te stemmen. Naarmate er meer vraag is kan er meer LTE-spectrum worden ingezet. Voor netwerken voor ongelicenseerde
toepassingen zal dit lastiger kunnen zijn. Deze IoT netwerken moeten hun communicatie / beschikbare frequenties mogelijk efficiënter gaan inrichten.

Begin van de ontwikkeling

Gerard Kuipers: “We staan nog aan het begin van de ontwikkeling van IoT. De markt moet zijn werk doen. Agentschap Telecom zal de ontwikkelingen monitoren, dat kan deels met bestaande instrumenten, maar het agentschap denkt ook aan nieuwe vormen van monitoring waarbij de inzichten en kennis van de marktpartijen wordt betrokken. Hierdoor kan bijvoorbeeld in afstemming met de markt bijsturing plaatsvinden. Doel is uiteindelijk dat nu en in de toekomst IoT goed zal blijven werken, ook bij een sterke toename van het aantal apparaten en toepassingen.’’

Het rapport is in te zien via de website van het Agentschap Telecom

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.