Voormalig zendstation Lopikerkapel staat weer te koop

Het voormalig zendstation te Lopikerkapel staat weer te koop. KPN deed het historische complex vorig jaar nog van de hand.

Vorig jaar nog verkocht

Volgens informatie uit het Kadaster zou het complex vorig jaar zijn verkocht door KPN aan Dalsem vastgoed B.V. en Dhr. Eelco Hoet. Een klein jaar na de verkoop door KPN staat het complex weer te koop. Dit blijkt informatie van de vastgoedwebsite Redres. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de verkoop van historische erfgoed.

Rijksmonument

Het bijbehorende zendergebouw staat al enige tijd leeg. Het kantoor, dat betitelt is als rijksmonument, heeft nog enige tijd dienst gedaan als hoofdkantoor van de voormalige Nozema. Bij het complex behoort ook een bunker.

Omroep Zender Museum

In deze bunker is het Omroep Zender Museum gevestigd. Door de huidige eigenaren is het huurcontract met dit museum opgezegd per september aanstaande. Het museum heeft daardoor eind maart haar deuren moeten sluiten. De collectie zal deels worden opgeslagen in een aantal etages van de zendmast van IJsselstein, de Gebrandytoren. Deze ruimte wordt beschikbaar gesteld door de eigenaar van de zendmast, Alticom. Het is echter niet mogelijk om de collectie te bezoeken door de strenge veiligheidsmaatregelen.

Biezendijk

Het zendergebouw aan de Biezendijk is in 1938 door ir. B.A. Verhey van het architectenbureau Dwars, Heederik en Verhey uit Amersfoort ontworpen in Dudoktrant, het zogenaamde  zakelijk expressionisme. Door de Tweede Wereldoorlog heeft het toen gloednieuwe zenderpark dienst gedaan voor het doorgeven van radioprogramma’s van de bezetter.

Daarna  zijn de programma’s voor andere Hilversum 1 en Hilversum 2 te horen geweest via de zender nabij Lopik. Een uitgebreide beschrijving van het zendergebouw vind je op de website van Rijksmonumenten.

Video:

Video gemaakt voor verkoop zendercomplex Lopikerkapel