Voormalige Haagse radiopiraat Hofstad Radio weer online te beluisteren

Sinds deze week is Hofstad Radio te beluisteren via het Internet. De radiozender was in de jaren tachtig actief als Haagse radiopiraat. De radiozender heeft daarna ook nog enkele jaren legaal via de FM uitgezonden.

Initiatiefnemers

Initiatiefnemers van de online radiozender zijn enkele betrokkenen van toen, gedreven door onvrede met het huidige aanbod en (een beetje) nostalgie. Hofstad Radio was vanuit Den Haag vaak tot in Amsterdam en Antwerpen te beluisteren. De radiozender telde in de jaren tachtig zelfs enkele tienduizenden leden.

Belangrijke rol

De zender speelde volgens de initiatiefnemers een belangrijke rol bij het vernieuwen van de Nederlandse radio. Voor het eerst werd 24 uur per dag uitgezonden, met professionele processing en een duidelijk eigen format. Spraakmakend was ook het illegale karakter, waarbij door de overheid flink gejaagd werd op de grote Rohde & Schwarz-zenders (in het Haagse circuit ‘Harry’ genoemd, naar de toenmalige minister van CRM, Harry van Doorn).

Legaal

Eind tachtiger jaren ging Hofstad uit de lucht. Van 2003 tot 2009 keerde Hofstad terug als (legaal) regionaal commercieel station. Veel radiomakers uit de begintijd werden later grote namen in Hilversum, zoals Rick van Velthuijsen, Wessel van Diepen en Jeroen van Inkel.

Radiogevoel

Veel Hofstad-makers bleven actief in de radio- en muziekwereld. Maar het radiogevoel van toen, constateerden ze, is niet meer terug te vinden bij de huidige stations. “De betrokkenheid die luisteraars voelden bij de stations in de jaren tachtig, lijkt verdwenen. En ook de muziekkeuze was destijds diverser, vernieuwender en bestond uit meer dan steeds dezelfde hits.”, aldus het persbericht van de radiozender.

Sinds deze week is de radiozender weer te beluisteren via het Internet. Van 8 tot en met 16 september zijn de uitzendingen ook te beluisteren via 106,7 MHz in de Haagse regio. Dit heeft alles te maken met een Haags radioevenement.