Haagse radio staat centraal tijdens radio-evenement in september

In de periode van 8 tot en met 16 september wordt er 82 uur radio gemaakt van het museum COMM in Den Haag. De uitzendingen zijn te beluisteren via FM en Internet.

Geschiedenis Haagse radio

Centraal tijdens deze uitzendingen in museum COMM staat de geschiedenis van de Haagse radio. Met de uitzendingen willen de initiatiefnemers geld inzamelen om volgend jaar, wanneer het 100 jaar geleden is dat de eerste radio-uitzending werd verzorgd, tal van activiteiten op touw te zetten.

Beukstraat

In november 2019 is het precies 100 jaar geleden dat Ir. Idzerda vanuit de Beukstraat in Den Haag de eerste reguliere radio-uitzending verzorgde. Met een keurig programmaboekje en gesponsord door Philips. Daarna is radio eigenlijk nooit meer weg te denken geweest uit de Hofstad: De populaire zeezenders (Veronica, Noordzee) lagen met schepen voor de kust van Den Haag. Nadat de zeezenders in 1974 moesten stoppen namen landpiraten het over en ook in het Haagse vestigden zich tal van radiostations zoals Hofstad Radio en Radio Centraal.

Hofstad Radio

Eén van die radiopiraten, Hofstad Radio, was in 1981 de eerste zender in Nederland die 24 uur per dag ging uitzenden. De Haagse radio-omgeving was aantrekkelijk voor iedereen die ambities had op dit vlak. Ook vanuit sociaal maatschappelijk oogpunt was het een aantrekkelijke omgeving: niet alleen konden popartiesten zo hun publiek gemakkelijk bereiken maar het sociale karakter van de radio mag niet worden vergeten, zoals het inzamelen van geld en middelen voor zieken maar ook simpelweg een heel laagdrempelige manier om op een warme manier contact met elkaar te hebben.

Vieren

De Haagse radiohistorie heeft geleid tot het radio-landschap zoals we dat vandaag de dag kennen. Reden genoeg om de geschiedenis (en toekomst!) van de Haagse radio uitgebreid te vieren.“, aldus de initiatiefnemers.

Luisteren

De uitzending start op 8 september en zijn in de regio Den Haag te beluisteren via de evenementenfrequentie 106.7 FM en wereldwijd via internet.

Sociale media:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1780973028657749&id=1175710015850723