VPRO en HUMAN initiëren interactieve onderzoeksjournalistiek: TREES

De VPRO en Human starten met de ontwikkeling van Trees, een interactieve app voor onderzoeksjournalistiek. “Trees biedt een collectief avontuur voor verslaggevers en publiek in de zoektocht naar waarheidsvinding.”, aldus de omroepen in een persbericht.

“Fake News”

In tijden van fake news, alternative facts en een afbrokkelend vertrouwen in de media, beschouwen VPRO en HUMAN serieuze onderzoeksjournalistiek als een belangrijke publieke taak. De ontwikkeling van Trees als innovatief platform voor interactieve onderzoeksjournalistiek sluit hierop aan en biedt een oplossing bij het herstel van het vertrouwen van het publiek. De naam Trees klinkt als het Engelse ‘trace’, een verwijzing naar de ‘track& trace user experience’.

Transparantie

Trees geeft volledig inzicht in het journalistieke proces. De journalisten, die door niemand minder dan de huidige Amerikaanse president als ‘de oneerlijkste mensen op aarde’ worden getypeerd, delen van begin tot einde hun keuzes, afwegingen en onzekerheden en maken hierbij gebruik van input van het publiek. In de online ‘storyspace’ van Trees onderzoeken zij samen met het betrokken publiek stapsgewijs de verschillende sporen rond een onderwerp, die leiden naar de verhalen die als podcast te beluisteren zijn.

Veranderende mediagebruik

Trees speelt bovendien in op het veranderende mediagebruik van jongeren die traditionele lineaire media steeds meer links laten liggen. Trees kan hen bereiken en betrekken via hun mobiele telefoon en koptelefoon. Door verschillende visuele toevoegingen zoals foto’s, grafieken of datavisualisaties en animaties heeft de app uiteindelijk meer te bieden dan audioverhalen alleen.

Aftrap

Elk onderzoek krijgt een aftrap in een ‘news room meeting’. Drie journalisten brainstormen over de verschillende benaderingen van een onderwerp, stellen de onderzoekslijnen vast en gaan ieder een kant op. De appgebruiker kiest welk pad hij volgt en kan de journalist op allerlei manieren helpen. Het resultaat: een meeslepende vorm van onderzoeksjournalistiek waarin gezamenlijk wordt gezocht naar de waarheid. Uiteraard kan hierbij ook worden gekozen om uitsluitend te volgen en te luisteren.

Totstandkoming

Trees komt mede tot stand met steun van Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Google Digital News Initiative Innovation Fund. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek draagt bij aan de inhoudelijke ontwikkeling van het platform, waarvoor VPRO en Human verantwoordelijk zijn.

Google

De technische ontwikkeling van de applicatie wordt mogelijk gemaakt door subsidie vanuit de derde en laatste ronde van Google Digital News Initiative (DNI). Op advies van vooraanstaande media experts uit het veld financiert het DNI Innovation Fund Europese initiatieven op advies van vooraanstaande media experts uit het veld. Meer informatie via de website van VPRO.

Trees zal naar verwachting begin januari 2018 in testvorm beschikbaar komen.

Sociale media: