VPRO en NPO maken melding van datalek

Zowel de VPRO als de NPO hebben vandaag melding gemaakt van een datalek. Het gaat niet om een datalek bij de organisaties zelf maar bij een bedrijf waar de omroepen mee samenwerken.

Radiowebsites

Bij de NPO gaat het om een datalek van e-mailadressen die zijn gebruikt bij deelname aan online quizzen en polls, ook op sites van radiozenders van de publieke omroep. “Bij een bedrijf waar de NPO mee samenwerkt heeft zich vorige week een datalek voorgedaan. Het gaat hierbij met name om e-mailadressen die zijn gebruikt bij deelname aan online quizzen en polls, ook op sites van radiozenders van de NPO“, aldus de NPO op haar website.

Bij het datalek zijn mailadressen van bezoekers van de sites tijdelijk toegankelijk geweest voor onbevoegden. De NPO heeft melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

VPRO

Ook de VPRO maakt op haar website melding van een datalek. Het gaat om een datalek bij het bedrijf Qualifio waar de VPRO mee samenwerkt. Het datalek is ontstaan door een update aan de server van Qualifio waardoor voor een aantal dagen onbevoegden toegang hadden tot een deel van de database met gegevens van Qualifio, aldus de omroep. Meer informatie op de website van omroep.