Vraagtekens over voetbaldeal

voetbalDe verlenging van het contract tussen de Eredivisie en de NOS over de samenvattingen van het Eredivisie-voetbal leidt in omroepland vooral tot vraagtekens aldus De Telegraaf vandaag.  Diverse partijen vermoeden dat het slechts een tussenstap is.

RTL Nederland laat weten dat het mediabedrijf de uitzendrechten niet had willen hebben voor slechts één jaar. „Bovendien duidt dit er volgens ons op dat er iets groters op komst is”, aldus RTL Nederland tegenover De Telegraaf.

Remko van Westerloo, algemeen programmadirecteur van SBS, zegt in een reactie tegen De Telegraaf: „Wij waren hier niet concreet mee bezig en we gingen er zeker niet al vanuit dat de samenvattingen naar ons zouden komen. Het is een interessante ontwikkeling, ik ben benieuwd welk plan hier achter zit.”

In de wandelgangen valt volgens dagblad De Telegraaf  te beluisteren dat mogelijk voor deze relatief korte verlenging is gekozen omdat mediatycoon Murdoch zijn zinnen op nog een Nederlandse zender zou hebben gezet. Fox Internationals Channels, onderdeel van Murdochs NewsCorp, kondigde onlangs aan een belang van 51 procent te nemen in betaalzender Eredivisie Live. „Of hij zet zelf een breed station op waar ook samenvattingen te zien zijn, of hij probeert SBS over te nemen”, zo verwacht een omroepinsider tegenover De Telegraaf.

Raymond van der Vliet van Fox zegt tegenover De Telegraaf: „Murdoch heeft hier niet direct zelf mee te maken; Fox International Channels heeft in Nederland de ambitie om naast bijvoorbeeld National Geographic Channel en 24Kitchen meer zenders te exploiteren, al dan niet met voetbal of andere sporten. Daarom investeren we ook in abonneezenders. Er zijn geen gesprekken gaande met SBS en ik weet niet of dat ooit gaat gebeuren.”