VRT: Komende periode nog optimalisaties aan DAB+-netwerk

Zenderexploitant Broadcast Partners gaat de komende periode nog optimalisaties uitvoeren aan het nieuwe digitale radionetwerk (DAB+) van de VRT. Dit heeft Anneliese Geerts van de de Vlaamse openbare omroep bevestigd tegenover deze website.

Netwerk

Het digitale radionetwerk van de VRT zendt uit op kanaal 12A en wordt sinds 5 maart niet meer geëxploiteerd door zenderexploitant Norkring maar door het Nederlandse  bedrijf Broadcast Partners. Het bedrijf uit Terneuzen won de aanbesteding voor de exploitatie van zowel het analoge FM-netwerk als het digitale DAB+-netwerk van de Vlaamse openbare omroep.

Meer zenders

Het netwerk dat Norkring exploiteerde voor de VRT bestond uit 20 steunzenders. Het netwerk dat 5 maart in gebruik is genomen door Broadcast Partners bestaat uit 36 zenders. Deze steunzenders moeten volgens de VRT zorgen voor een dekking waarmee 90% van de Vlamingen indoor kan luisteren naar de VRT via DAB+. “Uitgangspunt bij de planning van dit netwerk was een zeer goede dekking in de Vlaamse centrumsteden en Brussel, aangevuld met stations om tot een quasi volledige outdoor (buiten) dekking te komen. Qua indoor (binnen) dekking bereiken we meer dan 90% van alle Vlamingen.“, aldus Geerts tegenover Mediamagazine.

Optimalisaties

Geerts geeft aan dat er de komende periode nog optimalisaties worden uitgevoerd aan het netwerk. Doordat het nieuwe netwerk meer zenders bevat maar deze zenders vaak op een lager opstelpunt zijn geplaatst dan op het oude netwerk zal het netwerk in een aantal regio’s in Zuid-Nederland minder goed te ontvangen zijn dan voorheen.

Opstelpunten

Het nieuwe netwerk kent opstelpunten in Aalst, Aalter, Antwerpen, Antwerpen Merksem, Balen, Brugge, Brussel Madou, Eeklo, Geel, Genk, Gent, Hasselt, Herzele, Knokke, Kortrijk, Lanaken. Leuven, Lummen, Maaseik, Mechelen, Oostduinkerke, Oostende, Oudenaarde, Overpelt, Roeselare, Ronse, Sint Genesius Rode, Sint Niklaas, Sint Truiden, Testelt, Tienen, Tongeren, Turnhout, Wijtschate, Wuustwezel en Zoersel.

Afbeeldingen:

Verwachte indoordekking nieuwe DAB-netwerk (bron VRT)

Verwachte outdoordekking nieuwe DAB-netwerk (bron VRT)