DAB+-netwerk VRT wordt nu geëxploiteerd door Broadcast Partners

Broadcast Partners exploiteert sinds deze week het DAB+-netwerk van de Vlaamse openbare omroep VRT.

Netwerk

Het digitale radionetwerk van de VRT zendt uit op kanaal 12A en wordt sinds deze week niet meer geëxploiteerd door zenderexploitant Norkring maar door het Nederlandse bedrijf Broadcast Partners. Het bedrijf uit Terneuzen won de aanbesteding voor de exploitatie van zowel het analoge FM-netwerk als het digitale DAB+-netwerk van de Vlaamse openbare omroep.

Opstelpunten

Broadcast Partners maakt voor de uitzendingen van het DAB+-netwerk van de VRT gebruik van andere opstelpunten dan Norkring. Hierdoor kan het bereik van het netwerk sinds deze week ook zijn veranderd. In het algemeen gebruikt het nieuwe netwerk van de VRT voor digitale radio lagere opstelpunten met meer vermogen. Ontvangst in delen van Zuid Nederland is nog steeds mogelijk maar zal per gebied verschillen ten opzichte van vorige week.

FM-netwerk

Broadcast Partners zal ook de exploitatie van het FM-netwerk van de Vlaamse openbare omroep overnemen van Norkring. Deze overname heeft al geleid tot een conflict waar de rechter aan te pas moest komen.

Norkring

Zenderexploitant Norkring blijft overigens wel het DAB+-netwerk voor landelijk commerciële omroepen in Vlaanderen exploiteren op kanaal 11A. Daarnaast mag het bedrijf ook de exploitatie van het tweede digitale radionetwerk voor commerciële radiozenders exploiteren. De uitzendingen van dit netwerk zijn vorige week gestart.