VRT stopt vanaf 1 juni met Teletekst

Vanaf woensdag 1 juni worden er geen nieuwe berichten meer geplaatst op de Teletekst-dienst van de Vlaamse omroep VRT. Tot eind dit jaar zullen de pagina’s van Teletekst nog toegankelijk blijven en worden de kijkers er doorverwezen naar alternatieve kanalen. Teletekstpagina 888 blijft de bron voor alle ondertitels. Dit bericht de Vlaamse publieke omroep in een persbericht.

“Dienst is ingehaald”

Teletekst startte in 1980 als een vernieuwende informatiebron maar is vandaag ingehaald door andere nieuwskanalen zoals de websites en sociale media van Deredactie.be en Sporza.be, aldus de VRT. Volgens de omroep is het gebruik de dienst de afgelopen jaren fors teruggelopen. Na het afsluiten van de nieuwe beheersovereenkomst begin dit jaar, waarin Teletekst niet langer als opdracht staat, besliste de Vlaamse publieke omroep om de dienst definitief af te bouwen. “De middelen die hierdoor vrijkomen, zullen worden ingezet voor het verder ontwikkelen van andere nieuwskanalen zodat de Vlamingen snel en correct nieuws en duiding kunnen vinden op de plaatsen waar zij dit verwachten.”, aldus de omroep.

VTM

In Vlaanderen stopte eerder al de Vlaamse commerciële televisiezender VTM met het aanbieden van de dienst, de Engelse BBC stopte in 2012 met hun Ceefax. In Nederland stopte de regionale omroep RTV Noord-Holland en de Amsterdamse stadszender AT5 al met haar teletekst-dienst.

NOS

De Nederlandse publieke omroep heeft nog geen plannen om de dienst af te bouwen. Vorig jaar bleek nog uit onderzoek dat Teletekst in Nederland nog steeds populair blijft. Exacte kijkcijfers zijn voor de dienst in Nederland niet bekend, maar op basis van eigen onderzoek schat de NOS in dat er dagelijks nog 3,7 miljoen Nederlanders op kijken. Driekwart van de volwassen Nederlanders gebruikt wel eens Teletekst.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.